Zbog gužvi na granici voće godinama propada: ‘Nepovratno gubimo kupce, Hrvatska ne želi saradnju’

Prve veće količine lako kvarljive robe, poput šljiva, krastavaca kornišona, krumpira, malina i kupina, iz BiH krenut će narednih prema Europi, a prekratko radno vrijeme fitosanitarne inspekcije u Hrvatskoj ponovno se nameće kao gorući problem proizvođača jer se naši kamioni na susjednoj granici zadržavaju satima, uslijed čega voće i povrće propada.

Uzrok njihovih nevolja leži u činjenici da, od 17 graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske, poseban status sa svim nužnim inspekcijskim tijelima za pregled robe biljnog i životinjskog porijekla imaju samo prijelazi Gradiška i Bijača.

Tijekom ljetne sezone na tim prijelazima stvaraju se ogromne gužve jer lako kvarljiva roba zahtijeva pregled fitosanitarne inspekcije čije je radno vrijeme u Hrvatskoj od sedam do 15 sati, i to isključivo radnim danima.

Domaći poljoprivrednici na ovaj problem upozoravaju svake sezone, tvrdeći da su nerijetko prinuđeni plaćati i penale kupcima na Zapadu jer robu ne stižu isporučiti u dogovorenom roku.

Tvrde da su dobar dio kupaca na inostranom tržištu, upravo zbog kašnjenja, nepovratno izgubili. To navodi predsjednik Udruge voćara RS-a Dragoja Dojčinović koji kaže kako su proizvođači šljiva iz RS-a imali mnogo kupaca u Njemačkoj, što sada nije slučaj.

“Tamošnji kupci odustali su od naših šljiva zbog kašnjenja u isporuci jer, kad roba stigne, to nije kvaliteta koja je dogovorena, a ni poslana.

Voće jednostavno gubi na kvaliteti i propada što dulje stoji, bez obzira na to što je u hladnjači. Godinama pričamo o ovom problemu, kucamo na razna vrata, ali rješenja nema. I nije to do vlasti u BiH. Hrvatska jednostavno ne želi suradnju, zadržava našu robu kako bi prodala svoju, a na to bi BiH trebala odgovoriti na isti način”,smatra Dojčinović.

Istaknuo je da bi fitosanitarna inspekcija u RH tokom sezone trebala raditi 24 sata ili barem do 19 sati.

“Voće se mora ujutro obrati, spakovati, utovariti na kamione i prevesti do granice. Zatim mora proći kontrole na prijelazima BiH, tako da je jednostavno nemoguće da stigne do 15 sati do hrvatskih graničara. Mi ćemo opet uputiti apel vlastima u Sarajevu da vrše pritisak na Hrvate, ali neće to uroditi plodom kao ni do sada”, smatra Dojčinović.

Nezadovoljni su i povrtlari koji navode da su i bez ovog problema satjerani uza zid jer posluju u otežanim tržišnim okolnostima. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH tvrde da konstantno zahtijevaju rješavanje ovog problema, navodeći da je još jedan granični prijelaz za fitosanitarni pregled minimalan zahtjev i potreba gospodarstva BiH.