Generalna skupština Ujedinjenih nacija održava zasjedanje na kojem se, između ostalog, razmatra i usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici danas će se naći na sjednici Generalne skupštine i to u okviru teme “Kultura mira”.

Brojne države izrazile su želju da budu kosponzori rezolucije, a prema posljednjim informacijama taj broj popeo se na 38 država. Autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Njemačka.

 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine već nekoliko dana su u New Yorku gdje s ambasadorom BiH pri UN-u Zlatkom Lagumdžijom obavljaju niz razgovora s predstavnicima zemalja povodom rezolucije o Srebrenici.

17.22 Počelo je glasanje.

Rezolucija je izglasana.

Rezultat je 84 za, protiv 19 i suzdržano 68. Nacrt Rezolucije je usvojen. Nakon ovoga države članoce koje to žele objašnjavaju zašto su glasali kako su glasali.

Rezolucija nalaže da se o događajima u Srebrenici uči u školama svih država koji su izrazili podršku, a 11. juli obilježava kao dan žalosti diljem svijeta.

Podsjetimo, ukupno 170 zemalja, članica UN-a danas je glasalo, a veoma mali broje zemalja  su bile protiv Rezolucije: Antigua i Barbuda, Bjelorusija, Kina, Komoros, Kuba, Sjeverna Koreja, Kongo, Dominika, Eritreja, Eswatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nauru, Nikaragva, Rusija, Sao Tome i Principe, Srbija i Sirija.

N1