Zavičajno udruženje Sanjana “Grmeč”, koje svoje sjedište ima u Banjaluci, nastavilo je i ove godine lijepu tradiciju započetu prije 14 godina, te je osiguralo oko 120 humanitarnih paketa za povratnike srpske nacionalnosti koji žive na području općine Sanski Most.

Predstavnici ovoga udruženja ističu kako na ovaj način žele da povratnicima na područje sanske općine, od kojih je najveći broj osoba u starijoj životnoj dobi, uljepšaju predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Navode kako se radi o paketima koji sadrže prehrambene artikle i higijenske potrepštine, a sve je danas dovezeno i uskladišteno u prostorijama pravoslavne crkve u Sanskom Mostu.

Sanski paroh Nedeljko Jakšić istakao je kako je riječ o lijepoj tradiciji, dodajući da će pomoć biti dostavljena na adrese povratnika, a radi se mahom o licima u starijoj životnoj dobi, bez primanja, kojima je bilo kakva pomoć dobrodošla. Ovu humanu akciju materijalno je pomogao veliki broj privrednika koji danas žive i rade na području Banjaluke i drugih gradova kao i susjedne Srbije, ali i drugi donatori.

Inače, ovom humanom akcijom biće obuhvaćena i mjesta Kozica i Budimlić Japra, koja se nalaze u sastavu susjedne Oštre Luke, a prije rata su bila administrativni dio Općine Sanski Most.