Jedna od najvećih evropskih aviokompanija – Wizz Air, dramatično je smanjila prisustvo na svim aerodromima u BiH, iako jača posvećenost našem regionu.

Wizz je bio jedna od najvažniji aviokompanija za BiH, jer je otvorio mogućnost putovanja za brojne evropske destinacije po veoma povoljnim cijenama, piše BiznisInfo.ba.

Posljednjim odlukama kompanije, vrata se zatvaraju za mnoge građane koji su namjeravali putovati za neke evropske gradove.

Druge kompanije imaju manje direktnih letova za Evropu a cijene su im mnogo više jer ne spadaju u low cost segment.

Wizz Air je prošle sedmice potvrdio da planira ukinuti bazu u Tuzli. Naime, u septembru ove godine će premjestiti svoja dva aviona bazirana u Tuzli u druge baze unutar mreže.
Iz kompanije su rekli da su odluku donijeli zbog promjenjivog ekonomskog okruženja, kao i operativnih izazova uzrokovanih vremenskim prilikama u regiji te da bi iskoristili prilike za rast preraspodjelom svojih kapaciteta na druge rute sa većom potražnjom.

– Iako će nekoliko linija biti obustavljeno, Wizz Air će nastaviti sa letovima na relacijama iz Tuzle do Basel Mulhousea, Dortmunda, Frankfurt-Hahna i Memmingena – rekli su.

No, i na tim linijama bit će smanjen broj sedmičnih letova.

Ovo faktički znači ukidanje baze Wizz Aira, jer će oba bazna aviona biti izmještena sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Kompanija ukida letove za neke od najvažnijih destinacija kao što su Beč i Berlin, ali i Billund, Cologne, Eindhoven, Friedrichshafen, Gothenburg, Baden Baden, Malmo, Nuremberg i Stockholm Skavstu.

Ova vijest dolazi nakon što smo ranije ovog mjeseca objavili da će Wizz Air prekinuti letove iz Banja Luke za Stockholm Skavsta, s posljednjom linijom planiranom za 28. avgust, kao i iz Banjaluke za Hamburg na kraju ljetne sezone 28. oktobra.

Wizz Air će ove zime održavati operacije od Banja Luke do Basela i Dortmunda.
Podsjetimo da je Wizz krajem prošle godine zatvorio svoju bazu u Sarajevu, izmjestio dva aviona i ukinuo skoro sve linije iz glavnog grada BiH.

Wizz Air je tada saopštio je da su nepovoljna situacija na tržištu i izazovno poslovno okruženje doveli do zatvaranja njihove baze u Sarajevu.

Wizz sada najavljuje letove za London od septembra, ali će i tada imati samo dvije linije iz glavnog grada.

Treba dodati da kompanija nikad nije krenula s letovima iz Mostara, što je najavljivano.

Ukidanje dvije baze i ogromnog broja linija, uz smanjenje letova na ono malo preostalih linija, jasan je signal da se BiH treba zabrinuti i da nešto ne radimo kako treba.

Pogotovo ako se zna da Wizz nastavlja sa ekspanzijom u regionu.

Treba naglasiti da i druga low cost kompanija – Ryanair također posljednjih mjeseci smanjuje prisustvo u BiH.

Predstavnici svih relevantnih institucija morali bi hitno sjesti s upravama svih aerodroma kako bi se našao odgovor na ovaj problem koji će građanima BiH onemogućiti da putuju Evropom kao naši susjedi.