Prenosimom u cjelosti pismo Srđana Tomaša iz Prijedora roditelja djeteta koje boluje od celebralne paralize i invalid je 100%, a koji ukazuje na nepravdu i oduzimanje prava roditeljima na njegu i pomoć. O ovom problemu sam u više navrata ukazivao u Narodnoj skupštini Republike Srpske, snimao priloge sa roditeljima, i nadam se da će pritisak uroditi plodom i da će Ministarstvo zdravlja Republike Srpske i nadležne Komisije ispraviti nepravdu i prestati da oduzimaju naknadu za tuđu njegu i pomoć djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima.

Gospodine Nebojša,

Moje ime je Srđan Tomaš, dolazim iz Prijedora, otac sam dvoje djece a uskoro i trećeg. Moje prvo djete Sergej, star 10 godina, od rođenja boluje od celebralne paralize i invalid je 100%. Naime moja supruga je od 2020 godine ostvarivala pravo roditelj njegovatelj a isto pravo ce vjerovatno izgubiti samo zato sto Sergej provodi 4 sata u javnoj ustanovi „Centar Sunce“ Prijedor.

Kažem vjerovatno jer njegov predmet se već vrti u krug 6 mjeseci od Drugostepene komisije do javnog Fonda dječije zaštite pa opet sve do prvostepene komisije gdje se traži ponovna kategorizacija..itd

Pravo roditelj njegovatelj gubi svaki roditelj koje mu djete pohadja bilo koji vid školovanja izmjenom ili revizijom zakona od 3-eg mjeseca ove godine. Broj roditelja je bio 650 koji su primali naknadu a sad je broj pao na 515..

Vjerujem da do sledeće godine 90% roditelja ce izgubiti ovu naknadu. Naime Drugostepene komisija na celu sa Tatjanom Gajić, za koju vjerujem da je lično ovlastio gospodin Šeranić, smatra da ako djete sa posebnim potrebama ide u bilo koji vid školovanja da to nije 24h njega deteta već ga njeguje neko drugi, takodje roditelj kada dobije odbijenicu jer djete pohadja školu na njoj pise „obučen za rad u struci“ ili ako se pokrene sudski postupak u odbijenici piše da detetu nije potrebna tuđa njega…

Gospodine Nebojša, ja ne dolazim ni iz jedne stranke, ja sam otac koji je ostao u državi u kojoj je mislio da će mu biti bolje, prvenstveno mojoj djeci pa tek onda meni. Ja znam da tih 650 roditelja (a hvala Bogu sto ih nije više) nije nikome zanimljivo i da su naša djeca nevidljiva u svijetu politike, ali da li je moguce da jedan doktor kao sto je ministar zdravlja hoće da ukine pravo naknade roditelj njegovatelj, da li je svestan da jedan od roditelja mora biti 24 h uz to isto djete, da li je svestan da tih 650 maraka znači i tom roditelju i tom djetetu nešto, da li je moguće da se Ministarstvo zdravlja oglasilo da nije nadležno za ukidanje te iste naknade….
Ovo je samo mali dio onoga šta se dešava i kako se donose zaključci..
Mene je lično sramota gdje živim i nije mi jasno kako jedna država mođe da uzima od onih koji su naranjiviji. Mi pričamo o cifri koja iznosi nesto vise od 5 miliona maraka  za tu naknadu ili 440.000 mjesečno!?
Recite vi meni gospodine Nebojša da li su ovakve stvari moguće!
Sve nam je politika, iako ovo treba da bude moralni čin, politika se ne bi trebala miješati, ali očigledno da Ministarstvo zdravlja Republike Srpske, Drugostepene komisija nema u sebi ni morala ni ljudskosti…..
Ja vas molim u ime sve i jednog djetata i njegovog roditelja da pogledate sta se to radi zadnjih mjeseci u vezi naknade roditelj njegovatelj i da to iznesete na Narodnoj skupštini Republike Srpske, te objavite na svom blogu javno moje pismo.
Mi kao roditelji ove djece smo došli do zida gdje možemo da biramo da ispišemo dijete iz škole (da ne primamo naknadu) ili da ga stavimo u 4 zida (primamo naknadu). Čak i tada postoji mogućnost da nećemo dobiti pozitivan odgovor a samim tim ako ga ne vodimo logopedu, defegtologu u senzornu sobu samim tim oteđavamo tom istom djetetu socijalizaciju, jer većina te djece ide u centre radi socijalizaciju a ne da bi danas sutra postao pekar bravar itd…

Želim vam sve najbolje gospodine Nebojsa i opet vas molim da pogledate djecu i zakon i sta se radilo,kako bi se ukinula naknada roditelja njegovatelja.

Lično ja bi dao i naknadu i dječiji i platio još toliko da se ovoj deci može vratiti zdravlje…

 

Veliki pozdrav

 

Srđan Tomaš