Naravno ovo nije tekst o T.T. Ovo je tekst o sumraku bosanskohercegovačkog društva i ulozi medija u njegovoj propasti.

Da li znate ko je T.T.?

T.T. je poznata po tome što je bivša žena jednog muškarca i sadašnja “prijateljica” jednog drugog. Poznata je i po tome što javno voli na Instagramu, a pati u samoći ako uopšte pati, jer i patnja danas mora biti javna. Poznata je i po tome što na tom istom Instagramu pokazuje kako je šišaju, gdje ljetuje, šta jede i pije, s kim se druži, kako se zabavlja sa kerom. Ona stavlja poruke poput Pitije, proročice iz Delfa, koje će „zaintrigirati mnoge“, barem tako misle mediji, a te poruke se mogu tumačiti na razne načine.

T.T. je ovih dana zvijezda mnogih portala u Bosni i Hercegovini ali i regionu.

Naravno ovo nije tekst o T.T. Ovo je tekst o sumraku bosanskohercegovačkog društva i ulozi medija u njegovoj propasti.

Zapitajmo se po čemu je T.T. zaslužila da se nađe u medijima generalno, a pogotovo kao glavna vijest? Koje su to osobine i vrline kojima ona zaslužuje da se o njoj piše ili govori?

Ne znam jer se to iz njenih Instagram objava ne vidi, ali ona je neosporno zvijezda i potencijalni uzor mnogim mladim djevojkama koje maštaju da žive njen život sa društvenih mreža.
Njemački za početnike

Srđan Puhalo
Njemački za početnike

I nije T.T. kriva za to, krivi su mediji koji od nje prave zvijezdu, a mediji su opet rezultat dugotrajnog propadanja našeg društva.

Svako društvo nastoji da afirmiše i nametne neke oblike ponašanja ili stavove koje smatra vrijednim. Takođe neki oblici ponašanja ili neki stavovi mogu biti neprihvatljivi za društvo, pa društvo nastoji da pojedince sa takvim stavovima ili ponašanjem marginalizuje. Vrijednosti koje su prihvatljive za zajednicu, društvo će da afirmiše bilo putem apstraktnih formulacija (pisana i nepisana pravila) ili da određene vrijednosti prikaže kao osobine ili karakteristike nekih osoba. Nosioci tih vrijednosti postaju ugledne ličnosti i modeli društveno poželjnog ponašanja. Svakako treba imati na umu da pored personalizacije pozitivnih vrijednosti (heroji, sveci ili poznate ličnosti), postoji personalizacija i negativnih vrijednosti (izdajnici, grešnici ili neprijatelji).

Kada stavite T.T. na portal kao glavnu vijest, vi mladim ljudima šaljete poruku da je ona uspješna i priznata osoba, Ako je takvo ponašanje prihvatljivo i poželjno za jedno društvo, zašto se onda ne bi tako ni ponašali.

Mediji su T.T. od samog početka njenog javnog života opisivali kao suprugu jednog muškarca, onda kao bivšu suprugu i sada kao “prijateljica” drugog muškarca.

Da li je to sve što T.T. ima da ponudi od sebe?
Da li ste optimista ili pesimista, test koji će vam promijeniti budućnost?

Srđan Puhalo
Da li ste optimista ili pesimista, test koji će vam promijeniti budućnost?

Naravno da ne, vjerujem da ona mnogo toga zna i umije, ali ona se sada opaža isključivo tako i nikako drugačije.

I tu jeste problem.

Svesti ženu isključivo na “ljepšu polovinu” muškarca je zločin prema svim mladim ženama koje stasaju u našem društvu, a pogubno je i za samo društvo jer se na taj način odričemo svega onoga što jedno društvo može da dobije od žena, a njih je polovina. Takvo predstavljanje uspješne žene koja je zavisna od muškarca je uvertira za mnogo veće probleme kao što su ekonomska zavisnost žena, povlačenje iz javnog života, svođenje žene na mašinu za rađanje djece, kao i verbalno i fizičko nasilje nad njima.

I sve to u periodu kada se dešava 16 dana aktivizma, protiv rodno zasnovanog nasilja.