Odlukom Vlade, najniža plata u Rs od početka godine je 900 KM, u neto iznosu. Na taj iznos isplaćuju se prevoz, topli obrok, regres i minuli rad. Kako ističu iz Područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor, privreda trenutno ne može odgovoriti tom iznosu minimalne plate.

“Minimalac je povećan na 900 KM, međutim mi govorimo o bruto iznosu, koji sada preduzetnika za najjednostavniji rad radnika s porezima, toplim obrokom i minulim radom izađe 1.700 KM, što nije realno. Naše analize su pokazale da je to u ovom trenutku neodrživo, da mi, jednostavno, nemamo toliki promet”, istakao je Ranko Zgodić, predsjednik Upravnog odbora Područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor.

On ističe da će preduzetnici u ovom slučaju reagovati na dva načina. “Prvo, da podižu cijene usluga i proizvoda, kako bi mogli da ispoštuju minimalnu platu, poreze i doprinose i sve što ih sleduje. Drugo, ako ne budu mogli da izdrže sve to, moraće da otpuštaju radnike i, što je najgore, da posluju u sivoj zoni. Neće oni otići odavde, ali će poslovati u sivoj zoni, a država od toga neće imati ništa”, dodao je Zgodić.

Zgodić je istakao da su preduzetnici shvatili poruku premijera i predsjednika Republike Srpske, da su otvoreni za razgovor, te da još ima prostora da se neke stvari poslože.

“Naši prijedlozi su išli u pravcu da se ne bavimo samo preraspodjelom onoga što imamo, već da jačamo našu privredu, u smislu da bude daleko bolja i daleko jača. Da se u razgovorima socijalnih partnera više konsultuje Preduzetnička komora Republike Srpske koja okuplja oko 25.000 preduzetnika. Da se uvaže njihovi problemi i preduzetnička scena. Jedan od naših prijedloga bio je i da se javna uprava učini efikasnijom, te da se smanje parafiskalni nameti. Da se smanji siva zona, te još prijedloga koji će se sigurno razmatrati. Ponavljam, neproduktivno je baviti se preraspodjelom onog što trenutno imamo, mi smo za to da više stvaramo i da nam poslovna zajednica bude daleko kvalitetnija i bolja”, pojasnio je Zgodić.

Veći minimalac povećao je i cijene usluga. Pojedine mesnice i trgovački lanci dižu cijene, a u najavi je i poskupljenje đačkih ekskurzija. Frizeri i kozmetičari povećali su cijene od 10 do 20 odsto.

“Mi smo prije dvije i po godine imali vrlo konkretan prijedlog, da minimalac bude 1.000 KM, ali da se ne diraju doprinosi i porezi. Takav je prijedlog bio i sada od Unije poslodavaca RS. Vlada RS za to nema sluha”, istakao je Goran Dakić, predsjednik Skupštine Područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor i potpredsjednik Udruženja ugostitelja Prijedor.

On podsjeća da Federacija BiH ima minimalac 619 KM, Srbija 401 evro, te da se u Hrvatskoj i Sloveniji na plate od 1.000 evra obračunavaju doprinosi od 35 do 40 odsto, a kod nas 55 odsto, po čemu smo, tvrdi Dakić, rekorderi.

“To povlači sa sobom lavinu, koja će se teško zaustaviti. Krenulo je sa manjim poskupljenjima, a gdje će se to zaustaviti, samo Bog zna. Svi čekaju šta će biti idućih mjesec dana, a ako ostane ovako, moraće dizati cijene. Ugostitelji imaju najmanje prostora za korekcije cijena, mi smo već na nekom limitu, na proljeće smo dizali cijene i za nas će biti jako teško naći prostora da dignemo cijene, a da mušterije ne budu nezadovoljne”, rekao je Dakić.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanaka sa privrednicima i predstavnicima Vlade RS, istakao je da će tražiti rješenje za poslodavce koji su u problemu.

“Moraće da dokazuju da imaju taj problem i država će sa njima te probleme rješavati. Potrebno je da se pronađe način da se pomogne onima koji imaju objektivne gubitke, jer je ključno pitanje privrede Republike Srpske kako podići produktivnost i tehnološki razvoj. Republika Srpska želi da sačuva kvalitetna radna mjesta, ali ne nauštrb njihovog gubitka i poslodavaca koje veoma cijenimo i poštujemo, jer daju doprinos razvoju Srpske”, istakao je Dodik.

K.V.