Sve sanske osnovne škole u posljednje vrijeme provode dvije zajedničke akcije, koje imaju prvenstveno humanitarni i ekološki karakter, a kojima učenici pokazuju svoju društvenu odgovornost te razvijaju ekološku svijest. Prva među njima je akcija prikupljanja plastičnih čepova, koju je pokrenula Osnovna škola „Prva sanska“, a u koju su se ubrzo uključile i sve ostale osnovne škole. Prema riječima Šejle Botonjić, predagogice u ovoj školi, pored zaštite i očuvanja okoliša, akcija prikupljanja plastičnih čepova je i humanitarna akcija, a sav prihod od reciklaže prikupljenih čepova namijenjen je za liječenje djece koja boluju od teških bolesti.

 

Druga akcija, pod nazivom „Reciklirajmo zajedno“, pokrenuta je od strane Općine Sanski Most, a ona se odnosi na prikupljanje i razdvajanje otpada, odnosno limenki i plastičnih boca, koje će nakon preuzeimanja od strane JKP Sana biti upućene na reciklažu. Finansijska sredstva za ovaj projekat obezbijedila je Općina Sanski Most, na način da je jedan dio sredstava podijeljen svim školama, dok će ostatak sredstava biti uplaćen po prikupljenoj ambalaži tokom akcije, odnosno po komadu prikupljenog otpada, u zavisnosti da li se radi o plastičnoj boci ili limenki.

Kako nas je upoznala direktorica Osnovne škole „Peti oktobar“, Dževida Hasić, projektom je predviđeno da dodijeljena sredstva budu korištena isključivo za potrebe organizovanja učeničkih ekskurzija, na način da se pomogne učenicima slabijeg imovnog stanja. Sve projektne aktivnosti vezane su za obilježavanje 22. aprila, Dana planete Zemlje, a općina Sanski Most na ovaj način, u saradnji sa obrazovnim ustanovama, nastoji kod učenika osnovnih škola još više i intezivnije uticati na značaj usvajanja navika kod odvajanja otpada. Projekt će trajati do kraja aprila, te se očekuje da u budućnosti ovakav projekat postane održiv, te da samostalno zaživi u svakoj školi pojedinačno.

 

Sana rtv