Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Kosovu iz Banjaluke uručio je zahvalnice školama prijedorske regije koje su ugostile učenike i učestvovale u humanitarnim projektima za pomoć djeci Kosova.

S područja prijedorske regije 14 osnovnih i srednjih škola prošle godine učestvovalo je u humanitarnoj akciji “Obradujmo vaše vršnjake na Kosovu i Metohiji”.

“Ova saradnja je značajna, jer svako prijateljstvo vrijedi. Naši učenici i njihovi roditelji koji ugoste djecu sa Kosova i Metohije ostaju u kontaktu sa njima. Takođe, podržavamo sve humanitarne akcije za djecu Kosova i Metohije”, rekla je Sanja Munjiza, direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” iz Prijedora.

“Učenici i radnici Srednjoškolskog centra u Kostajnici učestvuju u humanitarnim akcijama za pomoć djeci Kosova i Metohije. Ovo je već četvrta godina kako sarađujemo sa gospodinom Miloradom Arlovom i dajemo doprinos ovoj akciji”, istakla je Jelena Jaćimović Janjetović, direktor Srednjoškolskog centra u Kostajnici.

Zahvalnice su uručene i predstavnicima Grada Prijedora koji preko 10 godina sarađuje sa Odborom za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke.

“Nadamo se da ćemo i ove godine nastaviti saradnju. Pred nama je sastanak sa Aktivom direktora osnovnih škola prijedorske regije, kada ćemo izabrati školu domaćina učenicima i nastavnicima sa Kosova i Metohije. Inače sam i ja, kada sam bila direktor Osnovne škole “Jovan Cvijić” u Brezičanima, zajedno sa svojim kolegama, roditeljima i učenicima bila domaćin jednoj od škola sa Kosova i Metohije. Mogu da kažem da je to izuzetno iskustvo, ali i zadovoljstvo”, poručila je Olivera Brdar Mirković, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, pronatalitetnu i demografsku politiku.

Preko 90 osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj i oko 60.000 učenika učestvovalo je u humanitarnoj akciji “Obradujmo vaše vršnjake na Kosovu i Metohiji”, a prikupljeno je oko 70.000 KM.

“Humanitarnim akcijama i pozivom na broj 1412 prikupili smo sredstva za dječije paketiće, a podijelili smo ih preko 3.000. Paketiće smo podijelili i srpskoj djeci u Hrvatskoj, tačnije u Glini i Pakracu. Dio sredstava ćemo usmjeriti za opremanje Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici za djecu sa poteškoćama u razvoju. Veliko hvala školama, učenicima i njihovim roditeljima, kao i lokalnim zajednicama”, istakao je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke.

Arlov je izrazio zahvalnost Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradu Prijedoru na dosadašnjoj podršci u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

K.V.