Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, saopćeno je jutros iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

– Najviše sunčanog vremena i bez padavina na jugu. Uz grmljavinske oblake su mogući jaki udari vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 33 stepena Celzijusevih – dodaju meteorolozi.

U Sarajevu sunčanije prije podne. Pljuskovi sa grmljavinom su mogući u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 27 stepeni.

Zbog pljuskova praćenih grmljavinom, upaljen je žuti meteoalarm za skoro cijelu Bosnu i Hercegovinu, koji znači potenacijalno opasno vrijeme.

Iz FHMZ su saopćili da je žuti meteoalarm upaljen za regije Bihać (od 11 do 16 sati), Livno (od 11 do 16), Sarajevo (od 12 do 18 sati), Tuzla (od 12 do 18), Banja Luka (od 10 do 18 sati), Foća (od 12 do 19), Prijedor (od 10 do 18 sati), Višegrad (od 12 do 19).

– Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće – ukazano je iz FHMZ.

Objavljena je prognoza i za naredna tri dana.

Tako se za sutra očekuje umjereno oblačno vrijeme u Bosnu, a u Hercegovini sunčano prije podne. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30, na jugu zemlje do 32 stepena.

U četvrtak će u Bosni biti umjereno oblačno i dalje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30, na jugu zemlje do 33 stepena Celzijusevih.

U petak nas očekuje umjereno oblačno i dalje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 27 stepeni.

Faktor