Članstvo u Svjetskoj organizaciji lipicanera (LIF) nadležnima u prnjavorskoj ergeli “Vučijak” i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske daje vjetar u leđa da pokrenu proces osnivanja registra kopitara na nivou BiH, koji bi im otvorio put za izvoz konja u Evropsku uniju.

Uspostavljanjem registra kopitara prnjavorska ergela biće slobodna na tržištu i zainteresovani iz cijelog svijeta moći će da kupe konje u BiH, koje bi prodavali za mnogo više novca nego što to sada čine.

Vršilac dužnosti direktora ergele “Vučijak” Nenad Grujić kazao je za “Glas Srpske” da je domaće tržište već prezasićeno, zbog čega su primorani da višak grla prodaju za siću.

“Kapaciteti ergele su za nekih 100 konja. Višak rješavamo putem licitacije. S obzirom na to da je naše tržište zasićeno, konje dajemo bukvalno za 1.500 do 2.000 maraka, koliko košta mobilni telefon, što se ne može porediti”, kazao je Grujić.

Dodao je da su im u Rumuniji, na dodjeli punopravnog članstva, prilazili brojni ljudi, koji su iskazali veliko interesovanje za konje sa prnjavorske ergele. Osvrćući se na odlazak u Rumuniju, Grujić je istakao da to ništa ne bi bilo moguće bez podrške resornog ministarstva.

“Da ministarstvo ne ulaže i potpomaže ergelu, ona vjerovatno ne bi ni postojala, posebno ne u ovom obliku. Pomaci naprijed su minimalni, ali na ovoliki posao i kompleks taj minimalni korak je uvijek vidljiv”, rekao je Grujić i naglasio da je punopravno članstvo ove ergele u LIF-u spoj podrške resornog ministarstva, individualnog rada profesorice Biljane Rogić, Slađane Preradović i ostalih zaposlenih u “Vučijaku”.

Načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u ovom ministarstvu Milan Puzigaća kazao je da su veoma ponosni na ergelu “Vučijak” i njeno punopravno članstvo u LIF-u.

“To je samo jedan u nizu uspjeha naše ergele, jer su lani lipicaneri iz Prnjavora uvršteni na UNESKO-ovu listu kulturnog nasljeđa”, rekao je Puzigaća.

Podsjetio je da je “Vučijak” pod okriljem Vlade RS te da resorno ministarstvo godinama unazad preko sredstava granta i transfera, kao i ostvarenih prava na podsticaje, ulaže značajan novac u skladu sa fiskalnom politikom.

“Tako je u 2019. godine ergeli doznačeno 450.000 KM, zatim 2020. godine 435.000 KM. Ta sredstva su 2021. godine iznosila 491.000 KM, dok je lani uplaćeno 700.000 KM”, istakao je Puzigaća.

Dodao je da je resorno ministarstvo lani ergeli u Prnjavoru omogućilo i sredstva fonda “Partner” u iznosu od 250.000 KM iz kojih su urađeni projekti rekonstrukcije i adaptacije postojećih građevinskih objekata. U tekućoj godini sredstva transfera za “Vučijak” su povećana za 50.000 KM i sada iznose 450.000 KM – navodi Puzigaća.

“U okviru svojih nadležnosti i programa ministarstvo podržava i konjičke klubove te hipodrome za razvoj konjarstva, gdje se korisnici mogu ostvariti do 500 maraka po grlu. Po ovoj mjeri ergela “Vučijak” za očuvanje kulturnog nasljeđa i generičkog resursa lipicanskog konja, na osnovu sporazuma sa Vladom, dobiće 50.000 maraka”, kazao je Puzigaća.

Istorijat

Ergela “Vučijak” u Prnjavoru jedna je od tri u bivšoj Jugoslaviji, a osnovana je 1946. godine za potrebe tadašnje vojske. Sudbina lipicanera godinama je bila neizvjesna, a konji su često bili i gladni. Nakon likvidacije AD “Vučijak”, odlukom Vlade RS osnovana je Javna ustanova ergela “Vučijak”, s ciljem stvaranja i očuvanja genetskog potencijala te rase konja.