Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su velike snage NATO-a okupljene u regionu, od čega preko 1.500 vojnika u BiH.

“Sama Altea u BiH ima 1.700 vojnika i oni su pojačani nečim novim, što je strategijska rezerva na teritorijama Rumunije, Mađarske i Bugarske”, rekao je Vučić nakon sjednice proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba.

On je naveo da su u proteklom periodu uočena pojačana dejstva izviđanja teritorije Srbije iz svih smjerova, naglasivši da su 5. i 20. juna iz Đakovice podignuti “barjaktari” s namjerom izviđanja. Italija je digla borbene avione.

Prema njegovim riječima, izviđanje švedsko-njemačkim letjelicama vrši se i sa teritorija koje nisu pod kontrolom Srbije.

On je na konferenciji za novinare izjavio da su na Kosovu 4.534 vojnika.

“Mi računamo na dobru saradnju sa Kforom”, rekao je Vučić, te dodao da Srbija želi mir i da će da ga čuva, a da je za to potrebna jaka vojska da odvrati svakog neprijatelja.

On je rekao da će Srbija nastaviti ubrzano da radi na modernizaciji vojske.

“Moraćemo da radimo bolje, jasnije u poruci odvraćanja svakog potencijalnog agresora”, rekao je Vučić, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije.

On je naveo da se to posebno odnosi na jačanje namjenske industrije, u vezi s čim ne smije da bude politike, te na povećanje ljudstva, ali ne na nivou sekretara, već onih koji mogu da nose pušku.

“Tražimo najveći stepen pripremljenosti, morala…”, dodao je Vučić, te naveo da postoji nezadovoljstvo popunom Vojske Srbije, posebno na području Beograda i Vojvodine. Nadamo se da nećemo biti dio nikakve agresije od strane NATO-a.