Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg obraćanja javnosti kazao je kako Bošnjaci spremaju Rezoluciju o Srebrenici i da će ih u tome podržati zapadne sile, ali da će se Srbija boriti.

“Spremaju i neku rezoluciju o genocidu u Srebrenici, sponzori su zamislite Njemačka i Ruanda. Samo vas molim da čujete ovo. Prije dva dana kada je trebalo da se raspravlja o situaciji koja je proizvedena NATO agresijom prije 25 godina, komentar zapadnih ambasadora je bio: Zašto se Srbi vraćate u prošlost, dajte da gledamo u budućnost. A onda su riješili da nas vrate 29 godina unazad. I to je uobičajeno i sve je u redu”, kazao je.

Kaže da o “užasnom zločinu” u Srebrenici misli sve najgore i dodaje da je išao položiti cvijet i poklonit se bošnjačkim žrtvama.

“Postoji nekoliko razloga zašto to oni rade. Jedan od tih razloga je da srpskih narod bude kažnjen zbog slobodarske politike i da mogu muslimanima širom svijeta pokazati da, uprkos podrške Izraelu, da su evo našli muslimane koje ćemo da podržimo i opet će se kola slomiti na Srbima. Poslije toga je jasno šta slijedi”, kaže Vučić.

Objašnjava da će “dan kasnije” zapadni moćnici izaći sa težnjom da po njima “genocidne tvorevine” ne mogu postojati.

“Po Dejtonskom sporazumu RS mora da postoji i niko je nema pravo ukinuti. Jasno vam je s čim ćemo se suočiti. Odmah dan iza toga, na osnovu neobavezujuće presude, tražit će i ratnu odštetu od Srbije i sve drugo što su najavljivali. Samo hoću da vam kažem u kako tešku situaciju zapadne sile nad dovedu. Naše je da kažemo nedvosmisleno i jasno šta se zbiva. Reakcija Srbije će biti, to je teška situacija za nas. Imat ćete kolektivan zapad protiv nas i značajan broj muslimanskih zemalja. Oni će reći da to nije upereno ni protiv koga, a ja ću vam reći da lažu. Nema stvari koje vas čine ponosnijim od toga da na suvereni način vodite divnu zemlju. Mi ćemo se boriti. Mali smo, sve sile su protiv nas. Oni moraju skupiti dvije trećine, osim ako po tom pitanju ne budu varali”, kazao je.

Na pitanje novinarke kako komentariše situaciju u RS-u te najave Milorada Dodika da će krenuti u nove faze političke i druge borbe, Vučić je odgovorio uzvratnim pitanjem oko imovine RS u BiH.

“Vidio sam ga i razgovaram sa Dodikom svakodnevno, razmjenimo osnovne informacije. Do dva sata sam noćas pratio rad Narodne skupštine RS. Situacija je komplikovana, politički uzavrela i kad govorite o Dejtonskom sporazumu i da ga Dodik krši, pitam vas ja je li Dodik prekršio oko imovine ili neko drugi, samo mi to pokažite, je li to Dodik prekršio”, upitao je Vučić.

Kako kaže, uskoro će pitati visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da mu pokaže član Dejtonskog sporazuma po pitanju imovine koji je prkršio Dodik.

“Samo mi pokažite, ja sam nepismen, glup, pokažite mi u pisanoj formi gdje to piše. A vi, je li znate kakve su sankcije sada protiv RS, znate koliko je to komplikovano? Šta će da radi sad ona žena Zora (ministrica finansija RS Zora Vidović op. a.), žena da čupa kosu”, kazao je.