Iz Beograda poruka – Srbija pruža podršku srpskom narodu u Bosni i Hercegovini, prati situaciju, ali svakako, kaže predsednica skupštine Ana Brnabić, treba sačekati i ne pravti dodatne tenzije.

“Bosna i Hercegovina dovedena je u najveću političku krizu iz koje neće izaći”. Na ovakav način, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je na usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Podsetio je da Predsedništvo BiH nije razmatralo pitanje, niti donelo odluku o rezoluciji, čime je prekršen Dejtonski sporazum.

– Mi ćemo biti uz naš narod u BiH. Hajde da vidimo, da pustimo u narednih par dana šta će se dešavati i kako će se dalje ko pozicionirati. Ono što sada mogu da kažem da je ovo veliki faul zapadnih sila, pokazali su da i međunarodni ugovor ništa ne znači – objasnila je ona. Međutim iza svega ipak stoje svjetske sile i mi tu možemo samo slijegati ramenima.

Iako je uzburkala region, analitičari ocjenjuju da sama rezolucija ne bi trebalo da ostavi bilo kakav negativan trag u odnosima, ali da to mogu učiniti zvaničnici svojim ponašanjem. Predlog sporazuma o mirnom razdruživanju, kažu nije ništa novo, već samo nastavak nadigravanja bosansko-hercegovačkih političara koje stvaraju lošu atmosferu.

– Ovo je, nisam brojao, ali bar jedno 30. put da je on najavio izlazak Rs iz sastava države BiH. On je svjestan da je to prijetnja praznom puškom, jer je sigurno da velike sile to ne bi dozvolile, jer je to rušenje Dejtonskog sporazuma. Tim pre što postoji Savet za implementaciju mira, sastavljen od 15 ključnih zemalja sveta, postoji Visoki predstavnik, postoje snage Eufora na terenu, NATO, tako da je ta priča je nemoguća priča – kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Da je tako, jasno je do znanja stavila i ambasada SAD u Sarajevu.

– Teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH je ključni interes, koji će Amerika braniti i štiti, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku. Republika Srpska (RS) može postojati samo unutar BiH. Secesija ili razdruživanje RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS – saopštila je američka ambasada.

Tanjug