Da su u mladosti poštovali saobraćajne propise, Banjalučani Dejan Trninić (43) i Zoran Vujin (51) danas bi vjerovatno šetali banjalučkim alejama i i igrali fudbal s ekipom iz naselja. Ali, oni se kreću uz pomoć invalidskih kolica.

Uprkos tome, Dejan i Zoran stižu u škole, na tribine i na gostovanja u medijima i sve to s jednim ciljem: da kao aktivisti Udruženja žrtava saobraćajnih nesreća “Step”, upozore vozače i mlade ljude koji će to tek postati, kako nepoštovanje propisa u saobraćaju može biti kobno.

-Do 18. godine živio sam normalnim životom, kao svi moji vršnjaci. Završavao sam srednju školu, spremao se da upišem fakultet. A onda u 19. godini sve se okrenulo tumbe – priča Dejan za Buka TV.

Tada se dogodila saobraćajna nesreća. U punoj brzini, bez kočenja, Dejan je udario u drvo.

–Nisam imao pojas, vozio sam duplo brže nego što je dozvoljeno i što je najgore imao sam 2 promila alkohola u krvi – priča Dejan.

Kada se probudio u bolnici, ljekari su mu rekli da mu je povrijeđena kičmena moždina. Ipak, kao mlad čovjek, vjerovao je da će “sve biti u redu”.

-Ni nakon 7 operacija i godina rehabilitacije, nisam mogao ponovo stati na svoje noge – kaže Dejan.

Njegov drugar i saborac Zoran Vujin, nije počinio toliko prekršaja, ali jedan jedini, naoko banalan, bio je koban. Zoran nije svezao sigurnosni pojas i to ga je koštalo trajnog invaliditeta.

-Zaobilazio sam jednog nesavjesnog vozača, pa sam izgubio kontrolu, i suvozačevoim stranom auta udario u obalu. Nije to bio neki snažan udar, ali nisam bio vezan, pa sam odletio sa sjedišta i udario glavom, zbog čega sam povrijedio kičmu – priča Zoran.

Dogodilo se to kad je imao 26 godina. Od tada se kreće uz pomoć invalidskih kolica.

Dejan i Zoran poručuju: “Ne dozvolite da naša priča postane vaša priča, učite na našim, a ne na svojim greškama!”.

– Svim vozačima, a pogotovo mladima, poručujemo da se pridržavaju saobraćajnih propisa, jer je to jedini način da sačuvamo i sebe i druge. Svoje životne priče pričamo, ne zato da bismo izazvali sažalenje, nego da biste iz njih izvukli pouku – poručuju dvojica Banjalučana.