European Commission President Ursula von der Leyen is welcomed by Belgian King Philippe, Belgian Prime Minister Alexander De Croo and European Council President Charles Michel ahead of a special meeting of the European Council in Brussels, Belgium, 17 April 2024. EU leaders gather in Brussels for a two-day summit to discuss the economy and competitiveness, as well as Ukraine, Turkey and the Middle East, including Lebanon, among other issues. OLIVIER HOSLET/Pool via REUTERS

Predsjednica Europske komisije i kandidatkinja EPP-a za tu dužnost na sljedećim europskim izborima Ursula von de Leyen najavila je danas u Splitu da će radi jačanja sigurnosti Europe u sljedećem mandatu EK imati povjerenika za obranu.

“U idućem mandatu Europska komisija će imati povjerenika za obranu jer Europa mora biti sposobna da na nju nitko ne digne ruku”, istaknula je Ursula von der Leyen na predizbornom skupu HDZ-a i EPP-a kojim je i službeno započela kampanja Europske pučke stranke za izbore za Europski parlament.

“BiH će biti unutar EU”

Pritom je naglasila kako Rusija želi “rastrgati Europu izvana i iznutra je posvađati”, ali to joj neće uspjeti “jer ćemo izgraditi snažnu Europu”. Dodala je i da Europa podržava Ukrajinu, te da Ukrajina može računati na Europu.

Po njenim riječima, iznimno je važno i proširenje EU-a na Zapadni Balkan, pri čemu je posebno istaknula Bosna i Hercegovina.

“BiH će biti unutar EU”, poručila je. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pozvao je građane Hrvatske da na izborima za EU parlament glasuju za HDZ.

“HDZ će znati ostvarivati nacionalne ciljeve”, rekao je Plenković.

Plenković: Zauzimat ćemo se za ravnopravnost Hrvata u toj zemlji

Na predizbornom skupu u Splitu bilo je istaknuto nekoliko zastava Ukrajine, a Plenković je obraćajući se onima koji su ih istaknuli poručio da će Hrvatska nastaviti podupirati Ukrajinu.

Što se tiče BiH, dodao je Plenković, zauzimat ćemo se za ravnopravnost Hrvata u toj zemlji.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je naglasio da će ta stranka biti “predvodnik u euroatlantskim integracijama BiH”.

Posebno je zahvalio Plenkoviću na potpori koju daje BiH i Hrvatima u toj zemlji.