Svake zime u zadnjih desetak godina voćari strahuju da će neuobičajeno toplo vrijeme za ovo godišnje doba prerano pokrenuti vegetaciju i da će kasni proljetni mrazevi napraviti veliku štetu. Toplo vrijeme u protekla tri mjeseca već je donijelo brige i probleme mnogim voćarima. “Imamo situaciju da su već neke štetočine, insekti, lako prezimili da kažemo zimu i već se aktiviraju tako da već imamo slučajeva gdje naši voćari moraju raditi neke tretmane kako bi suzbili populaciju štetnika i kako bi imali manje problema u tekućoj godini”, kaže Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor. On dodaje da je jedina korist ovakvog vremena što se može raditi rezidba i prihrana voća.

Voćari se nadaju da će se priroda smilovati i da će početak proljeća proći bez mrazeva. Ako ne bude tako, proizvodnja će ponovo biti pod znakom pitanja. A voćke su, kako kažu, dobro zametnule rodne pupoljke. “Mi se nadamo da ne bi trebalo ranije krenuti vegetacija. Ali, ako budu ove temperature ovako divljale, da tako kažemo, onda je i za očekivati da ranije krene vegetacija, što može negativno uticati ako bi bilo kasnih proljetnih mrazeva, koji bi nam ponovo uništili sav očekivani rod. Šljiva je, da tako kažemo, dobro ponijela, dobro se zametnula, dobro pupoljaka ima. Očekivati je veliki urod, samo da ne bi bilo nekih mrazeva”, ističe voćar Dalibor Jović.

Goran Marjanović iz Donje Dragotinje ima farmu krava, a poljoprivrednom proizvodnjom intenzivno se bavi dvadesetak godina. Ističe da je zima bez snijega i povremenim jakim mrazevima oštetila pšenicu, koju je posijao na 50 dunuma. “Bilo je vremenskih promjena i prije i biće ih i dalje. Ono što kaže stari narod, što je bilo jednom biće ponovo. Od ozimih usjeva sijem pšenicu, zob i ječam. Sad imam posijati nešto jare zobi. Ovo vrijeme je idalno za tu sjetvu. A pšenica je u lošem stanju. Nije bilo snijega, a bilo je mrazeva puno i kao da je dobila neku bolest, neko žutilo. Da li će nju sad ova kiša možda malo povratiti, vidjećemo. Ako dalje bude mraza, bogami imaćemo lošije prinose”, kaže ovaj iskusni farmer.

Pored kasnih proljetnih mrazeva, prošle godine dosta štete voćarima je napravila i superćelijska oluja. Ukoliko osiguravajuće društvo sa kojim su dosad sarađivali bude zainteresovano, dio prijedorskih voćara planira da ponovo osigura svoje plantaže. Kažu da su dosadašnja iskustva pozitivna jer 30 posto premije pokriva resorno ministarstvo, a 30 posto lokalna zajednica.

K.V.