Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i lider bosanskih Srba Milorad Dodik, premijer RS-a Radovan Višković, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić i ostali kojima su zbog sankcija SAD-a banke ugasile račune ubuduće će platu moći primati na ruke, piše Capital.

Kako navode, Vlada RS-a je rješenje za isplatu plaća sankcionisanim funkcionerima pronašla u dopunama Zakona o radu i uputila ih po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru, a zastupnici će se o njima izjašnjavati već na 13. posebnoj sjednici NSRS-a koja je zakazana za prekosutra.

Predloženim dopunama u postojeći Zakon o radu poslije člana 126. koji kaže da se “plaće isplaćuju samo u novcu, na tekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno” dodaje se novi član 126a.

– Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plaće putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac plaću i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu – piše u tom dodanom članu Zakona.

Portal Capital podsjeća da je Poreska uprava RS-a nedavno vodila kampanju pod nazivom “reci NE plaći u koverti”, a sada mora biti obaviještena da se pojedinim plaća isplaćuje u koverti.