Danas je u Kozarac dolazio Visoki predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt. Imao je više sastanaka, a jedan, na kojem sam prisustvovao ispred Centra za mlade Kvart, bio je i sa predstavnicima nevladinih organizacija u “Kući mira”.

Iskoristio sam priliku da upoznam Schmidta sa problemom koji imamo sa gradskim vlastima oko podizanja spomenika za 102 ubijene djece. Iznenadilo ga je da i bošnjački političari učestvuju u opstrukciji izgradnje spomenika pa je tražio pojašnjenje. Informisao sam ga da bošnjački političari ne žele taj spomenik jer na njemu ne mogu dobiti glasove i zato što ne žele da se istinski započne proces suočavanja sa prošlošću u Prijedoru, a spomenik za ubijenu djecu bi bio prekretnica i prilika da se napokon pokrene dijalog o teškom naslijeđu rata i ratnih zločina.

Podsjetio sam Schmidta da je odlukom njegovog prethodnika Paddy Ashdowna formiran Memorijalni centar Srebrenica, a da mi u Prijedoru nismo imali takvih međunarodnih intervencija.

Umjesto da imamo državni projekat kao onaj u Potočarima kod nas iza budućeg memorijala stoji islamska zajednica čime se želi zatvoriti narativ unutar bošnjačke zajednice i onemogućiti dijalog sa zajednicom bosanskih Srba.

Predložio sam Schmidtu da tu nepravdu ispravi tako što će intervenisati kod lokalnih vlasti da barem roditelji ubijene djece u Prijedoru dobiju spomenik za njihovu ubijenu djecu.

Posebno sam Visokom predstavniku ukazao na štetnost koju u javnom prostoru čine ekstremističke grupe, kako one u Prijedoru tako i one širom BiH, kao i zatražio da njegova kancelarija djeluje u pravcu da se takve grupe sankcionišu i unište.

Schmidtovi saradnici su detaljno zabilježili naše navode i zahtjeve, a naknadno ćemo im dostaviti tražene informacije sa ciljem da međunarodna metla počisti neke i od ovih lokalnih nacionalističkih bižuterija.

Edin Ramulić

 

Schmidt posjetio povratnike u Kozarcu, sastao se i s Durakovićem