Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bh. entitet Republika Srpska (RS) nije prezadužen. Višković tvrdi da je trenutni stepen zaduženja RS-a na historijskom minimum.

On je kazao da je ovaj entitet u januaru ove godine emitovao obveznice u iznosu od 40 miliona KM, ističući da je ovo u skladu sa planom zaduženja koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS).

“Ukupan dug Republike Srpske iznosi 40,3 posto BDP-a, a javni dug 34,6 posto BDP-a, dok limit zaduženja iznosi 55 do 60 posto BDP-a. U 2023. godini, i pored odluke Narodne skupštine da se Srpska može zadužiti 1,1 milijardu KM, Republika se zadužila 800 miliona KM, dok je vratila milijardu i 158 miliona KM kredita po raznim osnovama. To znači da je Republika Srpska iz vlastitih prihoda vratila 350 miliona KM više nego što se zadužila”, rekao je Višković, javlja RTRS.

Podsjetimo, planirano je da se u 2024. godini Republika Srpska dugoročno zaduži 951.700.000 KM.

O finansijskoj situaciji u RS-u ranije je govorila i predsjednica stranke Narodni front Jelena Trivić koja je rekla kako je ovaj entitet u velikim finansijskim problemima.

Naglašava da nije sporno stanje javnog duga nego njegov tok. Od 2023. godine pa nadalje, prema zvaničnim podacima, RS treba da otplaćuje ratu kredita od preko milijardu maraka.

“Najkritičnija će biti 2026. godina kada dospijevaju obveznice sa londonske berze. Jasno je da se tolika otplata duga, uz zadržavanje redovnosti isplate budžetskih korisnika, ne može održati bez novih zaduženja još većeg obima”, ističe Trivić.