Više od stotinu ljubitelja planine učestvovalo je danas na zimskom planinarskom maršu na Kozari koji je organizovao Klub ekstremnih sportova ” Albatros” prvog dana tradicionalne privredno-turističke manifestacije ” Dani zime na Kozari”.

Predsjednik Kluba Draško Anđelić izjavio je da je ovo bila 15 godina kako klub organizuje ovaj marš i time upotpunjava program ove manifestacije.

” Umjesto sniježnog ambijenta, danas je lijep gotovo proljetni dan što je omogućilo svim učesnicima marša da uživaju u ljepotama Kozare”, rekao je Anđelić.
On je dodao da su učesnici planinarskog marša prešli rutu dugu devet kilometara od Rajkovića preko Kozaračkog kamena, Bešića poljane do Mrakovice.

” Trudimo se da uvijek mijenjamo ovu rutu da ljubitelji planinarenja što bolje upoznajui planinarske staze na Kozari”, rekao je Anđelić dodajući da su se kao organizatori marša potrudili da sve učesnike na Mrakovii dočekaju topli napici i pasulj iz kotlića koji su pripremali od ranog jutra.

Za prvi dan privredno-turističke manfestacije “Dani zime na Kozari” bio je planiran i skijaški kup u organizaciji Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar” , ali zbog nedostatka snijega nije održan.
Za nedjelju, 4. februara , predviđeno je polaganje vijenaca u memorijalnoj zoni u 10.45 časova,a svečano otvaranje manifestacije ” Dani zime n Kozari” predviđeno je u 11.00 časova.

U periodu od 10.00 do 13.30 časova biće održano gastro-takmičenje u kojem će učestvovati 37 ekipa iz 16 opština i gradova BiH i Srbije. Po kategorijama nadmetaće se ekipe srednjih škola, izviđača i planinara te lovačka udruženja. Lovačko udruženje “Mrakovica” spremiće, pored toga, još hiljadu porcije čorbe.
Za sportska takmičenja u šest sportskih discipliona najavljeno je učešće 8 ekipa.

Sutra će biti obezbijeđen besplatan autobuski prevoz ispred gradskog stadiona u Prijedoru sa više polazaka od 9.00 do 10.00 časova, a svaka kupljena ulaznica za nacionalni park učestvuje u nagradnoj tomboli.
Nakon što se popune parking kapaciteti na Mrakovici, putnički automobili biće usmjeravani na Benkovac odakle će cijeli dan saobraćati kružna autobuska linija ka Mrakovici.

Pokrovitelj “Dana zime na Kozari” je grad Prijedor, a organizator i domaćin je Turistička organizacija grada u saradnji sa Nacionalnim parkom Kozara i turističkim organizacijama Dubica, Grad, Kostajnica i Gradiška.
“Dani zime na Kozari” održavaju se sedamnaesti put.

Agencije