Upala grla u ljetnom periodu nastaje zbog konzumiranja hladnih pića i sladoleda, boravka u pretjerano rashlađenim prostorijama i naglih prelazaka iz zagrijanih u rashlađenih prostorije i obrnuto, ali su gotovo uvijek akutne, rekao je specijalista otorinolaringologije iz Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Đorđe Pejić.

Prema njegovim riječima, virusne infekcije su češće u odnosu na bakterijske, te postoji oko 200 različitih mogućih uzročnika, od kojih je najčešći koksaki virus.

– Streptokok je najčešći uzročnik upale grla kada je riječ o bakterijskim infekcijama grla. On dovodi do jake upale nepčanih krajnika. Streptokokna infekcija grla može da bude opasna iz razloga što se putem krvotoka može proširiti u cijeli organizam i ugroziti zglobove, bubrege i srce – upozorio je doktor.

Pejić je istakao da su upale grla u ljetnom periodu najčešće bezazlene i prolaze bez antibiotske terapije.

On savjetuje da se na početku upale upotrebljavaju lijekovi na bazi paracetamola, ispiraju usta i ždrijelo čajem od žalfije koja smanjuje upalu, dok se kod virusnih upala savjetuje upotreba vitamina C i aspirina.

– Uvijek trebamo biti na oprezu kada su u pitanju mala djeca, starci i imunokompromitovane osobe jer kod njih mogu nastati komplikacije koje nerijetko mogu da ugroze i život pacijentu – zaključio je Pejić.