Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sjednici danas nije usvojilo odluke o proglašenju 16. augusta Danom žalosti u zemlji zbog stravičnog trostrukog ubistva u Gradačcu, potvrdio je za Faktor ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić koji je i podnio zahtjev za održavanjem sjednice. Srpski ministri nisu glasali o ovom pitanju.

U Gradačcu se u petak desio monstruozni zločin u kojem je Nermin Sulejmanović ubio svoju suprugu i to prenosio uživo na Instagramu, a potom je ubio još dvije i ranio tri osobe. Na kraju je izvršio samoubistvo.

Podsjetimo, Vada RS-a donijela je danas, na telefonskoj sjednici, odluku da se 16. 08. 2023. godine proglasi Danom žalosti u RS-u zbog tragičnih i nemilih događaja koji su se dogodili u Gradačcu, saopćila je Vlada RS-a.

Kako je saopćeno, Vlada RS-a očekuje da istu odluku donese i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

– Tog dana zastave na institucijama će biti spuštene na pola koplja, televizijske i radijske sadržaje, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan potrebno je prilagoditi Danu žalosti – navedeno je u saopćenju.

U Gradačcu je 12. avgusta proglašena trodnevna žalost, a u ponedjeljak je Dan žalosti proglašen i u Tuzlanskom kantonu. Vlada entiteta RS za srijedu je proglasila Dan žalosti, dok se Vlada Federacije BiH o ovome još nije očitovala.