Nakon što je prethodno njegov raniji video proglašen najboljim turističkim snimkom na svijetu, uradak Roberta Dacešina pod nazivom “Bosnia and Herzegovina – The country of but(t)s” osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom festivalu turizma u Južnoafričkoj Republici.

Dacešin se novim uspjehom pohvalio na Instagramu, a pojasnio je da se radi o “najjačem festivalu turističkih filmova u čitavoj Africi” te da je nagradu osvojio u konkurenciji više stotina videa.

“Inače, ideja za ovaj video pala mi je vozeći se vozom iz Valencie ka Sevilli prošle godine i u tih par sati sam skuckao prvu verziju scenarija. Htio sam da kreiramo video koji će na šaljiv način prikazati ono meni najbolje što postoji kod nas, a to je da u BiH gotovo ništa nije petica, nemamo Mišelin restorane u hotelima s infintiy bazenima, ali imamo dosta mjesta gdje za malo novca dobiješ dobar 4+”, pojasnio je Robert.

Dacešin je prilikom predstavljanja ovog videa kazao da je ovaj potpuno drugačiji od svega do sada. Naveo je kako je htio da u što manje minuta na jedan drugačiji način prikaže ono što nudimo i da zainteresuje druge ljude da nas posjete.

“Nekako, da u par minuta spojim ono najbitnije što kod nas ima da se vidi, ali ne izostavim duh našeg naroda. Htio sam isto tako da ovaj video bude na engleskom, kako bi ga ljudi u drugim zemljama lakše mogli razumjeti. Uglavnom, nadam se da će vam se dopasti i da ćete uživati u njemu i dijeliti ga prijateljima vani”, napisao je svojevremeno.

U videu glumi Olga Skerletović Đorđević, a pojavljuje se i Lejla Piljević Kezo koja je pristala da krajem decembra po hladnoći na Trebeviću odsvira dio na električnoj violini i to u majici bez rukava.