Užasno nevrijeme pogodilo je jutros Sloveniju, a brojna mjesta su potopljena. Zemljom odjekuju sirene koje upozoravaju na opasnost, a nadležne službe su na terenu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Najviše kiše palo je na jugu podnožja Julijskih Alpa i na području prema Gorenjskoj i Koruškoj. U tim krajevima je već tokom noći palo između 100 i 200 litara kiše po kvadratnom metru, što je ravno mjesečnoj količini padavina, izjavio je meteorolog Brane Gregorčič za Radio Sloveniju.

U mjestu Poljana potopljena je cesta, a bujica je bila toliko jaka da je jednom trenutku odnijela automobil u kojem se nalazila žena.

– Hvala Bogu, spasili smo gospođu iz auta. Gospođa je na sigurnom, jako je sretna što je preživjela ovaj horor – ispričao je jedan od spasilaca, Jasmin Bajrektarevič, za portal Koroška Čveka dodajući da su se u blizini, srećom, našla dvojica alpinista koji su imali opremu, prenosi N1.

 

– Mislim da smo svi bili malo u šoku. Gospođa je iz auta vikala upomoć, a mi smo brzo djelovali jer smo shvatili da vatrogasci ne mogu do nas – dodao je.