Neumski hoteli su uglavnom otvoreni, a brojni turistički radnici pripremaju se za intenzivnije dolaske od sredine aprila. Četvrti mjesec u godini u Neumu je, kažu nam, skoro u pravilu loš, međutim, ovaj put je nešto drugačija situacija.

U proteklim danima je bilo stranih, a ponešto i domaćih turista koji su Uskrs odlučili provesti u Neumu, a dijelom su to bili gosti-učesnici seminara i slično.

Popunjenost hotela

– Trenutne brojke su zanemarive, uglavnom, to su grupice s dalekih istočnih tržišta ili Nijemaca i Francuza te pokoji seminar, ali, definitivno, veliki rast očekujemo poslije 20. aprila – kaže nam Davor Krešić iz Udruženja neumskih hotelijera.

Pojasnio je da će u tom periodu uslijediti veći broj kongresa, seminara i sličnih aktivnosti, ali i organizirani grupni dolasci, nakon čega slijede prvomajski praznici.

 

– Definitivno, imamo i solidne najave za bajramske praznike, a ove godine nam nekako naruku idu praznici koji se vežu za vikend, tako da, pogotovo za Prvi maj, očekujemo boravke od tri i više noćenja – dodao je Krešić.

Na osnovu dobrog stanja bukinga, kako je istaknuo, popunjenost u hotelima je od sredine aprila na 70 posto i više. Budući da naši ljudi, kako je naveo, u posljednji tren nerijetko bukiraju smještaj, računica je da bi predsezona mogla biti prilično dobra.

– Što se tiče glavne sezone, najave su odlične. Spremni smo, uglavnom, za vrlo dobru sezonu ako nas, eventualno, nešto ne poremeti na što nemamo utjecaj, ali što se tiče samih najava, zaista, situacija je jako obećavajuća – iznio je naš sagovornik.

Povoljni aranžmani

Kada je riječ o cijenama, u Neumu se drže trenutno lanjske, a više hotela i drugih smještajnih objekata nudi i akcijske ponude i druge povoljne aranžmane.

– Što se tiče same sezone, imat ćemo porast cijena od 5 do maksimalno 10 posto, zavisno od hotela i perioda. Dakle, ništa strašno u odnosu na prošlu godinu, već minimalno, uzevši u obzir inflaciju, ulazne troškove, plaće radnicima i slično – rekao nam je Krešić.

Puni pansion

U špici sezone u Neumu se cijena hotelskog smještaja na bazi punog pansiona za par s dvoje djece kretala između 400 i 500 KM. Iako je i lani u odnosu na godinu prije zabilježeno povećanje cijena smještaja između 10 i 15 posto, ipak, naš jedini grad na moru je slovio kao najjeftinija destinacija na Jadranu.