Grlić Radman je rekao da je ambsadoru Srbije u Zagrebu Jeleni Milić uručena nota u kojoj se navodi da savjetnik u Ambasadi mora da napusti teritoriju Hrvatske.

– Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je savjetnik Ambasade Srbije u Zagrebu proglašen personom non grata, što je recipročan odgovor na raniju odluku Srbije da protjera prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

Grlić Radman je rekao da je ambsadoru Srbije u Zagrebu Jeleni Milić uručena nota u kojoj se navodi da savjetnik u Ambasadi mora da napusti teritoriju Hrvatske.

On je naveo da prvom sekretaru u Ambasadi Hrvatske u Beogradu nije rečeno zbog čega je proglašen za personu non grata.

“Mi ne znamo razloge odluke i tim više je to zabrinjavajuće. Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez. To nije uobičajeno”, rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinere u Zagrebu.

Кomentarišući pisanje srpskih tabloida da je hrvatski diplomata protjeran pod optužbama za špijunažu, Grlić Radman je rekao da razlozi zvanično nisu saopšteni, a da su ostalo spekulacije.

“Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno”, rekao je Grlić Radman.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo je juče Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata jer je tokom profesionalnog angažovanja u Srbiji grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova potom su saopštili da ova odluka Srbije predstavlja korak ka pogoršanju odnosa i daljoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-bezbjednosnih prilika.

Anadolija