Republički ekološki inspektori u narednim danima izvršiće kontrolu koja se odnosi na ugrožavanje životne sredine na ležištu Crna dolina kod Prijedora, potvrđeno je za CAPITAL iz Inspektorata Republike Srpske.

„Inspektorat RS je 29. februara 2024. godine zaprimio predstavku za inspekcijsku kontrolu. Predstavka se odnosi na ugrožavanje životne sredine pri eksploataciji keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina kod Prijedora. Inspekcijska kontrola biće izvršena u narednim danima u skladu sa rokovima definisanim Zakonom o inspekcijama“, potvrdila je portparol Inspektorata RS Dušanka Nikolić.

Podsjećamo, CAPITAL je u petak objavio da firma „Nemetali“ iz Prijedora nezakonito vrši eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina, jer ne posjeduje Ekološku dozvolu.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su za naš portal da je „u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, 6. decembra prošle godine doneseno rješenje kojim se od pomenute firme zahtijeva izrada Studije uticaja na životnu sredinu“.

Precizirali su da se zahtjev za podnošenje Ekološke dozvole može podnijeti tek nakon okončanog postupka odobravanja Studije uticaja, te da se ne mogu izvoditi radovi ukoliko firma nema izdatu Ekološku dozvolu.

Mještani ovog prijedorskog naselja nekoliko puta su se obraćali nadležnima ukazujući na ugrožavanje životne sredine i žaleći se da jalovina iz Crne doline ugrožava njihove posjede i izaziva klizišta.

CAPITAL je u oktobru 2022. godine otkrio da firma „Nemetali“ na ležištu Crna dolina više od 23 godine vrši eksploataciju bez ugovora o koncesiji i bez licence za izvođenje rudarskih radova u površinskoj eksploataciji.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić nakon našeg pisanja je početkom novembra 2022. godine firmi “Nemetali” izdao licencu za izvođenje rudarskih radova, a u februaru prošle godine Vlada Srpske je ovoj firmi dala koncesija za eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina.

CAPITAL: D. Momić