Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Kulina, rođenog 1959. godine u Sarajevu, zbog utaje poreza.

Kak oje potvrđeno, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu.

Dragan Kulina se tereti da, postupajući kao direktor i odgovorna osoba u kompaniji Unigrad d.o.o. Istočno Sarajevo, u ime, za račun i u korist spomenutog pravnog lica, u svojim poslovnim knjigama u periodu od 2012. do 2015. godine, nije unio tačne podatke koji se odnose na visinu stvarno ostvarenog prometa za novosagrađene nekretnine u stambeno-poslovnim objektima u Istočnom Sarajevu.

Optuženi, u namjeri da izbjegne obračun, prijavu i plaćanje PDV-a, putem podnesenih poreznih prijava za navedeni porezni period nije iskazao ukupan ostvareni promet, niti izvršio obračun izlaznog PDV-a te je na taj način, oštetio budžet BiH u ukupnom iznosu od 737.930 KM.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je nakon izvršene prodaje novosagrađenih stanova, poslovnih prostora i garaža na osnovu zaključenih notarski kupoprodajnih ugovora od kupaca primao uplate, ali za iste nije izdavao konačne izlazne fakture, niti prijavio i platio obaveze za PDV, iako je plaćanje po osnovu izvršene kupoprodaje bilo izvršeno u cijelosti.

“Optuženi je, u namjeri da izbjegne plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, pružao lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama, koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara”, navode iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji ju je i potvrdio.