U sklopu zvanične posjete zapadnom Balkanu u Sarajevu se sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto sastala predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Krišto je poručila da joj je tokom sastanka predstavljen novi plan rasta za zemlje zapadnog Balkana.

„Moramo ovo iskoristiti da napravimo iskorak na polju obezbjeđivanja boljih uslova života svih u BiH. Taj plan EU je nova odluka o finansijskoj pomoći od 6 milijardi evra za zemlje naše regije, 4 milijarde kroz zajmove i 2 milijarde grant sredstava“, izjavila je Krišto i dodala da BiH mora raditi na reformama kako bi dobila ova sredstva.

„Svjesni smo da se BiH nalazi pred izvještajem o napretku koji će joj biti uručen 8 novembra. Vjerujem da bi nas početak pregovaračkog procesa ohrabrio i to bi doprinijelo da BiH napravi iskorak i bude bezbjedna, stabilna i prosperitetna, te da se bavi onim što je zaista potrebno konstitutivnim narodima i svim stanovnicima BiH, a ne podjelama“, naglasila je Krišto.

Predsjednica Evropske komisije naglasila je da EU ostaje posvećena želji da BiH bude punopravna članica.

„Vi ste pokazali, kroz formiranje vlasti prošle godine i kroz ono što jer urađeno u prvoj godini, da ova zemlja može ostvariti rezultate. BiH mora da nastupa jedinstveno. Ne možemo dozvoliti nazadovanje u zaštiti naših zajedničkih evropskih vrijednosti u bilo kom dijelu zemlje. Moramo raditi na zbližavanju naših privreda. Imamo veliki investicioni plan od 30 milijardi evra za zapadni Balkan koji već donosi rezultate. Primjer je i Koridor 5C i energetska kriza od prošle godine koju smo zajedno prebrodili. Vaše privrede su na otprilike 35 posto EU prosjeka, što znači da ima mnogo neiskorištenog potencijala”, naglasila je fon der Lajen.

Predjednica Evropske komisije je poručila da plan rasta za zapadni Balkan uključuje četiri komponente.

“Prva je da otvaramo naše jedinstveno tržište privrede subjektima sa zapadnog Balkana, u sedam važnih grana. Druga je da zapadni Balkan otvori granice završetkom zajedničkog regionalnog tržišta, što bi povećalo BDP zapadnog Balkana za 10 posto. Treća je ta da ako otvorimo svoje jedinstveno tržište, a vi regionalno to povlači i reforme, koje se moraju sprovesti, a to je digitalizacija, bolje poslovno okruženje, te priprema privrede za zelenu tranziciju. Četvrta komponenta su investicije. Pokazalo se da su reforme uz investicije snažan instrument. Ukoliko ovaj plan rasta bude realizovan, to bi, uz približavanje BiH EU, otvorilo i mnoga radna mjesta”, istakla je fon der Lajen I dodala da bi uspjeh u sprovođenju plana značio da postoji mogućnost da se u okviru decenije udvostruče privrede zemalja zapadnog Balkana.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kada se može očekivati usvajanje zakona o sudovima, sprečavanju pranja novca I sukobu interesa, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH je rekla da su ovi zakoni skoro gotovi i da su potrebne još jedna ili dvije sjednice.

Fon der Lajen je, takođe odgovarajući na novinarska pitanja, poručila da sve zemlje zapadnog Balkana imaju pristup ovim sredstvima iz plana rasta.

“Predviđeni su iznosi za pojedinačne zemlje, ali nisu fiksno postavljeni. Uslov su reforme. Ako se sprovode, dolaze i sredstva. Znamo da treba vremena, ali ako se ne radi, sredstva će biti prebačena drugim zemljama koje ostvaruju rezultate.

Upitana I da li BiH može sa kancelarijom OHR-a i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH biti dio EU, fon der Lajen je naglasila da su pravila veoma jasna i da postojanje kancelarije OHR-a zavisi od napretka koji ostvare vlasti u BiH.