U projekat uređenja srednjovjekovne tvrđave Kamengrad, koja se nalazi u istoimenom mjstu petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, biće uloženo 75 hiljada maraka i radi se o sredstvima iz budžeta USK i Općine Sanski Most.

Riječ je o projektu nazvanom Krajiške staze kulturne baštine u okviru kojeg će se 500 hiljada maraka, odlukom Vlade Unsko sanskog kantona, rasporediti ovdašnjim lokalnim zajednicama u cilju uređenja starih gradova na području ovoga kantona i njihovog uvrštavanja u turističku ponudu, s tim da će svakoj zajednici biti prebačeno po 60 hiljada maraka. „Konkretno kada se radi o tvrđavi Kamengrad, naša namjera je da se ova sredstva utroše za izgradnju pristupnog puta do same tvrđave u stilu stare kaldrme, kao i rasvjete koja bi osvjetljavala cijeli kompleks.

Također, u ovo fazi planiramo i čišćenje cijelog prostora od rastinja“, istakao je Amer Mezetović, predstavnik službe za privredu Općine Sanski Most. Prema njegovim riječima, pored novca iz kantonalnog budžeta, ovaj projekat će sufinansirati i lokalne vlasti sa 15 hiljada maraka. Dodaje kako se radi o prvoj fazi uređenja, dok se u drugoj planira saradnja sa međunarodnim organizacijama kako bi se pokušala osigurati dodatna sredstva za rekonstrukciju ove graditeljske cjeline koja se nalazi u vrlo lošem stanju.

„Cilj svih ovih aktivnosti je da se ova vrijedna istorijska građevina zaštiti i obnovi, te da se uvrsti u turističku ponudu Sanskog Mosta, kao kulturno istorijsko naslijeđe“, kazao je Mezetović. Inače, treba istaći kako projekat Krajiškim stazama kulturne baštine još obuhvata i srednjovjekovne utvrde Sokolac kod Bihaća, Ostrožac kod Cazina, stari grad Pset u Bosanskoj Krupi, Bjelaj nadomak Bosanskog Petrovca, stare gradove Bužim i Ključ, te tvrđavu Podzvizd u općini Velika Kladuša.