Budžetom Unsko-sanskog kantona za projekte u oblasti privrede planirano je nešto više od 10 miliona maraka, od čega devet miliona za projekte u oblasti privredne infrastrukture i subvencije u ekonomiji, potvrdio je Armin Kardašević, ministar privrede u Vladi USK.

Prema njegovim riječima, izdvajanja za privredu veća su nego u protekloj godini, a cilj je stimulisati razvoj ekonomije i nova zapošljavanja.

– Samo ulaganjem i razvojem privrede moguće je stvarati nove materijalne vrijednosti i temelje za razvoj cijelog društva. Najviše novca biće usmjereno za projekte izgradnje i razvoja privredne infrastrukture, a realiziraće se i programi pomoći ovdašnjim privrednicima kroz dodjelu subvencija putem javnih poziva – istakao je Kardašević.

Prema njegovim riječima, milion maraka u toku ove godine biće izdvojeno za razvoj poduzetničkih zona u ovdašnjim gradovima i općinama.

– U posljednjih deset godina toliko novca je uloženo u razvoj poslovnih zona, a sada ćemo samo u jednoj godini izdvojiti sredstva u ovome iznosu. U proteklom periodu se pokazalo da ulaganje u poduzetničke zone stimuliše razvoj proizvodnih subjekata i generiše otvaranje novih radnih mjesta – istakao je Kardašević, izvijestile su Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, sredstva se najčešće ulažu u razvoj infrastrukture, čime se stvaraju pretpostavke za bolji rad privrednih subjekata. Također, Vlada USK u narednom periodu namjerava više pažnje posvetiti razvoju turizma, koji se u proteklim godinama afirmisao kao brzorastuća grana ovdašnje privrede, a u tom cilju planira se i izrada strategije razvoja turizma u narednom periodu.

Konkretno, sredstvima iz budžeta će ove godine biti finansirana izgradnja puta u okviru Nacionalnog parka “Una”, koji će povezati Martin Brod sa Štrbačkim bukom.

– Jedna od oblasti kojoj ćemo posvetiti više pažnje jeste koncesionarstvo, gdje se planira promjena određenih zakonskih akata koji su zastarjeli i ne odgovaraju trenutnim okolnostima. To se posebno odnosi na izmjenu zakonskih propisa koji se odnose na iskorištavanje obnovljivih izvora energije, gdje postoji dosta zakonskih nedorečenosti i nejasnoća. Cilj svega je da se olakša ulaganje investitorima – kazao je Kardašević.

Iz Ministarstva privrede USK obavijestili su privrednike da prate i apliciraju na javne pozive koji će se raspisivati u narednom periodu, a biće posvećeni stimulaciji privrednih aktivnosti.