Sud Bosne i Hercegovine osudio je Ranka Balabana, Ratka Goranju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića, Ranka i Dragana Baltića na po 18 godina zatvora.

Rajko Karlica, Milenko Brčin, te Milenko Babić osuđeni su na po 15 godina, a Miroslav Kapetanović na devet godina zatvora. Svi su osuđeni za zločine na području Bosanskog Novog (na zapadu Bosne i Hercegovine) u junu 1992. godine. Ovo je potvrženo za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ih je teretilo za progon nesrpskog stanovništva – ubistva, prisilna preseljenja, mučenje i druga nečovječna djela.

Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima, na području opštine Bosanski Novi.

U Bosanskom Novom, prema popisu stanovništva iz 1991. godine je živjelo oko 41.hiljadu stanovnika, od čega oko 38% nesrpskog stanovništva.

Prema posljednjem popisu u Bosni i Hercegovini u ovoj opštini živi oko 27 hiljada stanovnika, od čega 74 posto čine Srbi, a oko 24 posto Bošnjaci.

Opština je do 1992. godine nosila naziv Bosanski Novi. Vlasti su je tokom devedesetih godina prošlog vijeka preimenovale u Novi Grad koji nije priznat u susjedstvu ni na zapadu.

Slobodna Evropa