Već dugi niz godina, kako to kod nas kažemo “od malih nogu”, ljubav prema ukrasnoj živini postala je neizostavan dio mog života priča Amir Kazić iz Sanskog Mosta.

Sve je počelo s prvim ukrasnim kokoškama koje su mi roditelji poklonili – bile su to patuljaste kokinkine. Od tada, svakog dana moja strast prema ukrasnoj živini raste.

Ono što je nekada bio samo hobi, danas je postao ozbiljan angažman. Postao sam ponosni član udruženja koje okuplja entuzijaste iz regiona. Moj cilj je izložiti svoje primjerke na brojnim izložbama, kako nacionalnim, tako i međunarodnim. Na mom ranču, uzgajam različite rase kokoški – neke su namijenjene za konzumaciju jaja, dok su druge egzotične i posebne po crtežu perja.

Posebno sam očaran rasom koja nosi ime Selbriht. Trudim se donijeti što kvalitetnije primjerke ove rase u Bosnu i Hercegovinu. U kontaktu sam s majstorima uzgoja Selbrihta iz Njemačke, od kojih su većina mojih ptica, ali također surađujem i sa susjednom Srbijom, odakle donosim vrhunska grla drugih rasa kokoški.

Selbrihti su poznati po tri boje: silver, gold i chamois. Osim Selbrihta, na mom dvorištu možete vidjeti i druge fascinantne rase poput Wyandotte, Brame, njemačkih izložbenih patuljastih patki te, naravno, patuljaste kokinkine koje su označile početak mog hobija.

Iako od ovog hobija nemam značajnu zaradu, za mene je to više od posla – to je strast. Raduje me upoznavanje novih ljudi, širenje znanja te učenje od iskusnijih uzgajivača. Želim podijeliti svoje stečeno znanje s drugim ljubiteljima ukrasne živine i ptica.

Nedavno sam sudjelovao na dvije izložbe, jednoj u Prnjavoru i drugoj na državnoj izložbi u Tešnju. Iako me prva izložba malo razočarala, nisam posustao. Na državnoj izložbi, moje kokoške su dobile najveće ocjene i pohvale. To me dodatno ohrabrilo da nastavim s entuzijazmom.

Osim Selbrihta, moje posebne miljenice su Brame. Njihova priča ima poseban značaj jer su izležene iz jaja koje sam dobio na poklon od najboljeg odgajivača iz Srbije. Ove godine, Brame su postale državni šampioni, a jedna od njih čak je dobila šampionat specijalke za Bramu.

Ponosno mogu reći da Bosna i Hercegovina ima šampione u svijetu ukrasne živine. Moj cilj nije samo uzgoj visokokvalitetnih ptica već i poticanje mladih ljudi na lijepo druženje, ljubav prema životinjama te očuvanje tradicije i ljepote ukrasne živine. Svaki dan je nova prilika za učenje i usavršavanje, a radujem se budućim izazovima koje će mi ova strast donijeti.

Inmedia