Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, poručio je da “iako je imao volju da još jednom upozna sve odbornike sa detaljima rebalansa budžeta Grada, ali i posljedicama koje neusvajanje ovog dokumenta može da ima na Banjaluku i njene građane, nažalost većina odbornika Skupštine Grada nije se odazvala”.

Stanivuković je istakao da su “samo odbornici PDP-a i odbornik SPS-a bili zainteresovani da to čuju, te da to što se odbornici nisu pojavili nije sramota gradonačelnika”.

“Zabrinut sam za ovo stanje u kojem SNSD predvođen doktorom pravi u Banjaluci. Nije dobar put u kojem skupštinska većina odlučje da tjera Banjaluku. Ovim Banjauka ulazi u jednu socijalnu krizu, jer, nažalost, politika je opet nekom preča od realnih potreba ljudi”, kazao je gradonačelnik.

Napominje da “i dalje ostaje pri svom prijedlogu rebalansa budžeta, bez kojeg Banjaluka ne može da isplati obaveze i prava za 10.000 građana, među kojima je oko pet hiljada socijalnih davanja, subvencije za javni prevoz, vrtiće i porodilje, isplate plata u Gradskoj upravi, davanja Domu zdravlja i dr”.

“Htio sam i na ovom sastanku da pozovem sve odbornike da daju svoja rješenja. Treba tražiti rješenja, a sa reblansom koji smo predložili postoje ta rješenja. Postavljam pitanje onim koji ne prihvataju predložena rješenja, da li će ići na proslave predstojećih praznika i ostaviti 10.000 građana da čekaju isplatu svojih prava”, rekao je gradonačelnik.

Upitao je i kako je drugim lokalnim samoupravama odobren rebalans, a da sama Banjaluka čeka.

“Neka kažu kako da bez rebalansa isplatimo plate u Gradskoj upravi. Nakon višečasovnih sastanaka sa saradnicima tražimo rješenje, ali kako su mi rekli bez rebalansa nema isplata plata, nema subvencija za javni prevoz i pitanje je da li će oni htjeti dalje da voze. Sve ovo je još jedna velika opstrukcija i naravno da nije isključeno da ljudi budu na ulicama i traže ostvarivanje svojih prava”, naveo je on.

Ponovio je da je i danas bio spreman na razgovor i kompromis, ali da je politika prevagnula.

“Teško mi pada što naši građani čekaju zaslužena prava i potrebe, ali neke to ne interesuje”, naveo je gradonačenik.

Kako je kazao, u toku dana donijeće stav po svim pitanjima u vezi sa sutrašnjim zasjedanjem Skupštine Grada.

“Ne isključujemo mogućnost da ćemo pozvati sve korisnike koji čekaju rebalans da dođu sutra na zasjedanje Skupštine u 13.00 časova i iskažu svoj stav”, kazao je gradonačelnik, navodeći da ne isključuje mogućnost da on iskoristi svoje pravo i zakaže za sutra vanrednu sjednicu o rebalansu.