Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekološka manifestacija „Dani rijeke Sane“, koju podržavaju svi gradovi i općine kroz koje protiče ova rijeka u oba bh. entiteta, započela je jučer i okončana danas, te je još jednom ukazano na potrebu i značaj očuvanja Sane. Centralni dio i ovogodišnje manifestacije bila je ekološka štafeta pod nazivom „Akva Sana“ , koja je krenula jučer s lokaliteta izvora rijeke Sane u blizini sela Donja Pecka, Opština Mrkonjić Grad.

Time je započela dvodnevna manifestacija pod nazivom „Dani rijeke Sane“, koja se održava pune 23 godine i njome se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost očuvanja ekološkog sistema rijeke Sane. Program je započeo na izvorima Sane, gdje je voda zahvaćena u ekološku štafetu, a potom je ona prešla put od 144 kilometra, koliko iznosi dužina rijeke.

Manifestacija je okončana u Bosanskom Novom gdje je voda zahvaćena u štafetu, simbolično izlivena na ušću Sane u Unu, čime se želljelo poručiti da rijeku treba očuvati i zaštititi, kako bi bila čista cijelom dužinom cijeloga svoga toka. Ovogodišnja manifestacija u Sanskom Mostu održana je pod sloganom „Da nam sija, da nam blista, da nam Sana bude čista“.

Inače, manifestacija „Dani rijeke Sane“ inicirana je od strane Misije OSCE-a u BiH 1999. godine, kako bi se zbližili i bolje sarađivali gradovi i općine koji se nalaze uz tok ove rijeke, a nakon nekoliko go dina organizaciju događaja preuzele su lokalne zajednice iz oba entiteta.