O tome da u rijeci Sani obitavaju kapitalni primjerci ribe svjedoči i nedavni ulov, koji se dogodio potkraj prošle godine, na dijelu rijeke u blizini njenog ušća s Dabrom.
Na ovome mjestu ulovljeni su kapitalni primjerci mladice i štuke. Ribolovac Ervin Kahrimanović, koji živi i radi u inostranstvu, a strastveni je i vješt ribolovac, oprobao je svoje ribarske vještine i sreću na rijeci Sani. Rezultiralo je to ulovom velike mladice čija je izmjerena dužina iznosila 122 centimetra, te kapitalne štuke. Budući da se radi o sportskom ribolovu, obe ribe su potom vraćene natrag u rijeku, potvrdio nam je sanski ribočuvar Teufik Hasanić.

U proteklih nekoliko godina, zahvaljujući Sportsko ribolovnom društvu „Devet rijeka“ i dobrom gazdovanju, riblji fond u Sani je u značajnoj mjeri revitaliziran, a tome su doprinijeli česta poribljavanja i ribočuvarska služba. Također, značajni koraci su učinjeni kada je riječ o razvoju ribolovnog turizma, a spin staza za sportski ribolov, u blizini ušća Dabra i Sane, dala je odlične rezultate. Zabilježen je veliki broj posjeta ribolovaca iz zemlje i inostranstva koji nisu krili oduševljenje svime što nude ovi prostori kada se radi o ribolovu. Na ovome dijeliu rijeke žive velika jata mladica, riblje vrste koja je u mnogim drugim rijekama danas potpuno istrijebljena. U ovoj kalendarskoj godini u sanskom ribolovačkom društvu gaje ambiciozne planove, planiraju nova poribljavanja, te izgradnju ribolovačke infrastrukture.

Jedan od takvih planova jeste i ponovno uređenje i izgradnja odmorišta na rijeci Dabar, te pozivaju građane i kolektive da pomognu ovaj projekat u narednom periodu.

O tome da u rijeci Sani obitavaju kapitalni primjerci riba svjedoči i nedavni ulov na dijelu ove rijeke u blizini njenog ušća s pritokom Dabar.

 

Ervin Kahrimanović, koji živi i radi u inostranstvu, inače strastveni i vješt ribolovac, ulovio je na ovome mjestu kapitalnu mladicu tešku 22 kilograma, čija je izmjerena dužina iznosila 122 centimetra.