U Prijedoru je otvoren prvi Festival voćnih rakija i zdrave hrane “Zdravica”, koji je okupio dvadesetak domaćih izlagača. Posjetioci su imali priliku da degustiraju rakiju od šljive, dunje, kruške, travaricu, voćne likere te da probaju domaću gastro ponudu.

Predstavnici Turističke organizacije grada Kragujevca i Asocijacije proizvođača rakije “Šumadijska rakija” na prijedorskom festivalu predstavili su ono što rade u svom kraju na razvoju rakijske kulture i proizvoda. Gosti iz Kragujevca održali su i prezentaciju rakije kao turističkog potencijala. Ponose se svojim proizvodima, čije se cijene, u zavisnosti od starosti rakije, kreću od 15 do 250 evra.

Jedan od izlagača bio je iskusni prijedorski proizvođač Brane Radanović, koji je tajne dobre rakije učio od svog oca, a već decenijama pravi ovo žestoko piće od svih vrsta voća.

“Da bismo proizveli rakiju, moramo imati dobru kominu, odnosno moramo imati dobar plod. Ako pravimo šljivovicu koja je najzastupljenija na našem području, šljiva mora biti totalno zrela i da se posvetimo toj proizvodnji, od momenta kad šljivu beremo, tresemo, do trenutka kada je stavljamo u burad. Kad je strpamo u bure, tek onda dolazi proces koji je mukotrpan, kad treba da napravimo rakiju onog kvaliteta koji se traži na tržištu”, rekao je Radanović, naglasivši da za dobru rakiju treba primijeniti znanje i tradiciju naših starih, ali i ispoštovati zahtjeve savremenog tehnološkog procesa.

Čime se odlikuje dobra rakija, otkrio nam je Dalibor Panić, predsjednik Komisije za ocjenu destilata na ovom festivalu.

“Tajna dobre rakije prevashodno leži u poznavanju rada. Važan je i kvalitet voća, jer od lošeg voća se ne može napraviti dobra rakija. S druge strane, problem je prevashodno destilacija. Zapadnoevropski kotlovi su dosta kompleksni i kvalitetni i oni vam omogućavaju da i od loše fermentacije dobijete dobar destilat. U našem slučaju, s obzirom da imamo kotlove gdje je potrebno uraditi dvostruku destilaciju, neophodno je dobro znanje prosijača, prisutnost, trezvenost, da prati, gleda i odvaja ono što odgovara”, rekao je Panić.

Festival “Zdravica” organizovan je u saradnji Poljoprivrednog klastera “Una-Sana”, Grada Prijedora, gradske Turističke organizacije i Poljoprivredne zadruge “Kooperativa”.

“Rakija je nezvanični brend naših krajeva i ima dugu tradiciju. Dosta je malih proizvođača i ta proizvodnja je dosad uglavnom bila tradicionalna. Naša ideja je da male proizvođače povežemo sa većim i ozbiljnijim proizvođačima koji danas u Prijedoru izlažu svoje proizvode. To je prilika da razmijene iskustva i da degustiraju rakiju”, rekao je Ognjen Siđak, menadžer Poljoprivrednog klastera “Una-Sana”, nosioca ovog projekta.

Iz Turističke organizacije grada Prijedora ističu značaj “Zdravice” za promociju turističkih potencijala ove regije, s obzirom da Potkozarje ima dugu tradiciju u proizvodnji rakije. U sklopu Festivala, obilježena je i prva godina rada “Potkozarske kuće”.

“Čast nam je i zadovoljstvo što imamo veliki broj izlagača na Malom gradskom trgu. Nadam se da će ova prelijepa manifestacija da preraste u tradiciju. Povod za njeno organizovanje je podrška i promocija voćarske proizvodnje, destilerija, ali i ugostiteljske ponude”, izjavila je vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Prijedora Dijana Aramanda.

Rakija je naše tradicionalno piće i ima značajnu ulogu za kulturu i običaje ovog podneblja, ističu iz nadležnog gradskog odjeljenja.

“Ovom promocijom nastojimo da obezbijedimo kontinuitet u proizvodnji i konzumaciji ovog pića kao i da podstaknemo male proizvođače da nastave s proizvodnjom rakije te da istovremeno očuvaju njenu autentičnost i kvalitet. Pored toga, smatramo da ovakve manifestacije imaju i turistički potencijal”, rekao je načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin.
Gradonačelnik Slobodan Javor posjetio Festival

Stručna komisija birala je najbolju rakiju na festivalu “Zdravica”, ali po mišljenju posjetilaca, svaka od izloženih je ugrijala dušu i podigla raspoloženje. Festival je organizovan u okviru svečanosti posvećenih 16. maju, Danu grada Prijedora.

Kozarski