U Prijedoru je održano Penjačko takmičenje Drugog kola Republike Srpske. Učestvovalo je 90 takmičara iz šest klubova BiH i Srbije. Riječ je o bolder takmičenju do četiri metra visine, koje se odvijalo u osam kategorija. Prijedorčani su ostvarili odlične rezultate.

Prva mjesta kod cicibana osvojili su Kosta Srdić i Sofija Andjelić, u kategoriji D6 pobijedili su Uroš Maksić i Maja Simatović, dok je najbolji u D8 kategoriji bio Konstantin Šipka. Jovan Novković i Marija Simatović zauzeli su prvo mjesto u K12, a Milan Krneta u K14 kategoriji.

Tamara Curić prva je kod juniora. Marija Simatović trenira već godinu i po dana u prijedorskom Penjačkom klubu “Adrenalin”.

“Bilo mi je mnogo teže u početku, a sad već znam neke metode da se mogu bolje penjati. To znači da ne idem prebrzo, da razmišljam kada se penjem i da ne idemo na snagu već na logiku”, otkriva Marija.

Penjački sport zahtijeva koncentraciju i dobru motoriku, a pokazao se efikasan u korektivne svrhe kada je riječ o razvoju mladih.

“Ovo u Prijedoru je sala broj jedan u BiH što se tiče penjačkog zida, ali oskudjevamo u visokim stijenama. Za neki napredak prema evropskim standardima, potrebne su nam visoke stijene preko osam metara. Imamo spremne projekte pa ćemo vidjeti u nekoj budućnosti da to uradimo”, rekao je koordinator ovog takmičenja Draško Anđelić.

Predsjednik Penjačkog saveza Rs Damir Misija rekao je da je na našim prostorima ovaj sport zastupljen dvadesetak godina.

” U svijetu datira od 70-ih godina prošlog vijeka. To je jedan od ozbiljnijih i zahtjevnijih sportova, a prihvaćen je kao olimpijski sport. Mi se trudimo da pratimo taj trend i da ozbiljno radimo”, rekao je Misija.

Organizator takmičenja bio je Penjački klub “Adrenalin”, Prijedor, u suorganizaciji sa Planinarskim klubom “Albatros”, a održano je u okviru manifestacija posvećenih Danu grada Prijedora.

Kozarski