Povodom obilježevanja, 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, na Partizanskom groblju/mezarju u Prijedoru položeni su vijenci uz obraćanje zvaničnika i prigodan program učenika OŠ „Petar Kočić“.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić kaže da je na kraju Drugog svetskog rata na teritoriji nekadašnje Jugoslavije poginulo 450.000 i zarobljeno 200.000 fašističkih vojnika.

“Naš kraj je dao jedan veliki doprinos opštoj borbi protiv fašizma. U Jugoslaviji je poginuo svaki deseti stanovnik, a na području Kozare svaki peti stanovnik što znači da se na Kozari vodila intezivnija borba u odnosu na ostale teritorije. Moram spomenuti i to da je veliki broj civilnog stanovništva stradao, pored partizana koji su vodili žestoke borbe. Tim povodom danas obilježavamo 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i to ćemo činiti i ubuduće”, poručio je Rodić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Ranko Kolar podsjetio je da se ove godine obilježava 79 godina od pobjede nad najvećim zlom koje je zadesilo čovječanstvo.

U sklopu obilježavanja 9. maja položeni su i vijenci svim žrtvama ustaškog zločina na Jevrejskom groblju u Prijedoru, dok će na sam Dan pobjede nad fašizmom ovaj datum biti obilježen u Omarskoj i Ljubiji.

Kozarski