Očekivanja od ovogodišnje sezone u Neumu su ogromna, jer vlada veliki interesa za ovu destinaciju i danima je popunjeno preko 80 posto smještajnih kapaciteta, dok će se od ovog vikenda doslovno tražiti mjesto više za ljetovanje u jednom bh. gradu na moru.

Načelnik Neuma Dragan Jurković za Klix.ba kaže kako se očekuje da će ovogodišnja sezona nadmašiti onu rekordnu iz 2019. godine te da je interes za ljetovanje u jedinom bh. gradu na moru veći nego ikada.

“Pošla dva vikenda su bila jako dobra kao i dani tokom sedmice s više od 80 posto popunjenih smještajnih kapaciteta, a prema rezervacijama od ovoga vikenda će biti popunjeni svi kapaciteti do kraja sezone”, kazao je Jurković za Klix.ba.

Pored domaćih gostiju po njegovim riječima najviše dolaze gosti iz Poljske, Češke, Francuske, Njemačke, Belgije i Austrije, a posebno zanimljivo je prema rezervacijama ove godine iznenađujuće povećanje broja gostiju iz susjedne Hrvatske.

Dio jadranske obale u BiH goste iz Hrvatske mami znatno nižim cijenama koje su u Neumu do 25 posto niže nego u Slanom, nekoliko kilometara udaljenom s druge strane granice.

Cijene smještajnih kapaciteta kao i ugostiteljskih usluga su za 20 do 25 posto povoljnije u Neumu što je bez sumnje uzrokovalo povećan broj gostiju koji se odlučuju ljetovati na bh. obali Jadrana.

Time će se od ovog vikenda mjesto više tražiti i na neumskim plažama čiji deficit dolazi do izražaja u špici sezone kad boravi oko 15 do 18 hiljada gostiju u Neumu.

Načelnik Neuma nam kaže kako je to dugogodišnji problem koji ne može riješiti sama lokalna zajednica, jer je proširenje plažnog prostor u nadležnosti Federalnog ministara prometa i komunikacija i Kantonalnog ministarstva vodoprivrede i šumarstva HNK.

“Ono što mi želimo jeste da napravimo jednu studiju i nadam se da ćemo je kroz ovu godinu završiti kako bi skupa s njima našli model da proširimo plažne kapacitete koji su prema onom broju gostiju koji borave u Neumu nedovoljni. Moramo planski pristupiti tome i krenuti u realizaciju kroz sljedeći period”, zaključio je načelnik Neuma.