U Babićima je svečano otvorena Bosanska kuća, koja je bila u vlasništvu rahmetli hadži Osmana ef. Mešanovića i njegove supruge Hanife. Kuća stara 120 godina postala je muzej, a potomci ef. Mešanovića su kuću muzej, nakon obnove, ustupili na korištenje Udruženju žena „Zlatne ruke“, a ključeve je predsjednici Udruženja predao praunuk ef. Mešanovića Hasan.

 

 

Za sve ljude

Kuća koja je bila načeta zubom vremena i kojoj je prijetilo rušenje spašena je zahvaljujući Senadu Husiću, koji je bio inicijator njene obnove, a pomogli su mu poduzetnici, mjesna zajednica te brojna udruženja, kao i sami mještani. Tako danas, umjesto ruševine, mještani Babića imaju lijep muzej.

Zbog otvorenja muzeja posebno je bio radostan Senad Husić, jer se njegova ideja da u rodnim Babićima od stare kuće, uz pomoć brojnih ljudi, napravi Bosansku kuću, mali muzej, ostvarila.

– Muzej u Babićima otvorio je vrata za sve ljude dobre volje. Udruženje žena „Zlatne ruke“ znat će njome upravljati – kazao je Husić.

Veliki dan

 

Smajo ef. Mustafić, glavni imam MIZ Gračanica, naglasio je da je ovaj muzej poseban jer je u njemu živjela časna porodica. Istakao je da je bio učenik ef. Mešanovića, koji ih je upućivao da idu pravim putem, a učestvovao je i u društveno korisnim akcijama, bio je vizionar, a djecu je opismenjavao u četiri mekteba.

– Ovo je za nas, Babićane, ali i sve ljude koji poštuju svoje običaje, svoje građevine, vjeru, historiju i tradiciju, veliki dan. Obnovili smo kuću i produžili joj život. Značajno je to i zbog toga što je u njoj do svoje smrti živjela časna porodica hadži Osmana ef. Mešanovića – kazao je na otvorenju ef. Mustafić.

Historijske vrijednosti

Na otvorenju Bosanske kuće članice Udruženja „Zlatne ruke“ svojim tradicionalnim jelima počastile su sve prisutne, a zamolile su Babićane da kuću čuvaju, da u nju dolaze i donose dobre ideje, da svojim predmetima historijske vrijednosti obogaćuju svoj muzej.

Također, već za petak, 13. oktobar, u Bosanskoj kući zakazana je promocija knjige „Miraz“ autorice Jasmine Mrkonjić-Gurd