„Izjave iz Elektroprivrede Republike Srpske da će, nakon što je Ustavni sud Srpske odlučio da tarife za obračun cijene struje iz decembra decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom, dovesti do povećanja cijena električne energije za više od 80 posto građana Republike Srpske, očekivane su jer sve što neodgovrna vlast uradi ide preko leđa građana”, rekla je predsjednik Narodnog fronta Jelena Trivić gostujući u emisiji “MAT” BN televizije.

Odluku o poskupljenju struje iz 2022. godine donio je neko nestručan ili neko ko je mislio da će takva odluka proći. Logičan korak posle najava o poskupljenu cijene bi bili ostavke u Elektoroprivredi Srpske i veliki narodni protest, mišljenja je Trivićeva.

“Mislim da u narodu kipi, da je narod jako nezadovoljan i da jedva čeka da neko povede protest. Jedan protest neće promijeniti ništa ali jedan po jedan može da promijeni. Mi ćemo 10. marta u Šipovu organizovati protest zbog geoloških istraživanja kompanije “Likos””, navela je Trivićeva.

Narod je pokazao da je spreman, kaže dalje Trivićeva, da se protestima bori za sebe i životnu sredinu na primjeru istraživanja litijuma.

“Odgovor na pitanje zašto te velike kompanije ne vrše iskopavanja litijuma u svojim zemljama odgovara na sva druga pitanja. Ako postoji i jedan promil šanse da se tehnologija kako se radi ne ispoštuje i da postoji vjerovatnoća da se ugrozi životna sredina u to ne treba ići”, jasna je Trivićeva.

Komentarišući uporne tvrdnje Milorada Dodika da BiH nije uvela sankcije Rusiji, kao ni Srbija, Trivićeva je kategorična da je to, kako je istakla, još jedna u nizu laži Milorad Dodika, dodajući da je Dodikovo uplitanje u izbore u Srbiji preko Branimira Nestorovića nova sitnica, ali zapravo krupna, u potkopavanju predsjednika Aleksandra Vučića.

Mnogo krupnija stvar je, naglašava Trivićeva, vezivanje pitanja Kosmeta i Srpske.

“Kada Srbija brani svoj teritorijalni integritet pozivajući se na međunarodno pravo čineći to maksimalno istrajno, kako onda može da govori o otcjepljenju Srpske i time pravi problem Srbiji? S druge strane, stavljanje Srpske na sto velikih sila nije dobro, a to su rekli i neki Dodikovi megafoni, jer mi imamo Dejtonski mirovni sporazum i treba u tom okviru da pronađemo interese naroda kojem pripadamo, ali i svih drugih naroda u BiH”, objašnjava Trivićeva.

(BN) Foto: BN