U Gradskoj čitonici u Prijedoru sinoć je u organizaciji Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ promovisana knjiga „Bosiljka, majka sa Kozare“, zavičajnog pisca Milana Sredića. Autor kaže da je ovom knjigom želio od zaborava sačuvati sve ono što je naš narod preživio na Kozari, a među njima i njegova majka.

Autor Milan Sredić kaže da je odlučio napisati knjigu o majci, koja je rođena na Kozari, u selu Maglajcima, gdje se I udala I rodila dvoje djece.

“Drugi svjetski rat je taj skladan život presjekao, tako da je ona sa svoje dvoje maloljetne djece završila u jasenovačkom logoru. U logoru je izgubila puno svoje porodice, kako djece, tako i odraslih. Zbog toga sam želio da napišem ovu knjigu i mislim da sam na neki način, koliko toliko uspio u tome. Nadam se da će pisani trag malo duže živjeti i da će ostati negdje pohranjen „, navodi autor.

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor je izdavač knjige „Bosiljka, majka sa Kozare“.Ovo udruženje osim što ima svoj časopis „Tradicija“ svake godine izdaje knjigu. Izdavačka djelatnost jedna je od pet odsjeka unutar Udruženja za očuvanje tradicije. Direktor Željko Šormaz ističe da je sam način pisanja knjige ono što ih je itekako zainteresovalo, odnosno prikazana ljubav sina prema majci i pokušaj da joj iskaže emocije na način da napiše knjigu o njoj, u kojoj će govoriti o cijelom njenom životu, svemu onom lijepom i ružnom što je ona proživjela.

„ Kada smo unutar toga vidjeli mnogo stvari koje se tiču tradicije našeg naroda i svega onog kako je narod živio na ovim prostorima, a sa druge strane i da opisuje mnoge događaje iz jednog ličnog ugla koji su se dešavali na Kozari, zaključili smo da je to ono što itekako zaslužuje da bude vrijedno pomena i da jedno takvo štivo doživi svoje izdanje. Odlučili smo se na taj korak i drago mi je što je večeras Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ odlučila da promoviše ovu knjigu“, rekao je Šormaz.

Iz Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ podsjećaju da je riječ o biografiji autorove majke, te da je riječ o prvoj promociji u ovoj godini kada su u pitanju zavičajni pisci.

Gordana Vila, direktor NB „Ćirilo i Metodije“ navodi da je Sredić zavičajni pisac koji je prošao na konkursu ove ustanove za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca i da je to je prva promocija u ovoj godini kada se govori o zavičajnim piscima.

„U prvoj polovini godine promovisaće se pisci koji su prošli na polugodišnjem konkursu s područja prijedorske regije i publikovana su im djela, a uskoro će biti objavljen i novi konkurs na kojem će moći da konkurišu zavičajni pisci koji će dobiti priliku da u drugoj polovini godine takođe promovišu svoja publikovana djela“, istakla je Vila.

Inače, Milan Sredić je rođen u Miskoj Glavi, živio je u Sisku do početka minulog rata i učesnik je Odbrambeno-otadžbinskog rata do demobilizacije. Potom je otišao na privremeni rad u Njemačku. Danas živi u Prijedoru sa svojom porodicom.

K.V.