Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD-a, u Američkoj ambasadi u Sarajevu organizovan je tradicionalni prijem na kojem su prisustvovali brojni političari i druge poznate ličnosti u Bosni i Hercegovini.

Domaćin prijema bio je ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy koji je povodom obilježavanja 4. jula Dana nezavisnosti SAD-a održao i prigodan govor.

“Kada je kriza pogodila BiH, SAD su bile tu. 2014. godine, kada su razorne poplave pogodile zemlju, odgovorili smo dostavljanjem čamaca za spašavanje i drugih vrsta pomoći za krizne situacije, popravkom puteva, mostova i drugih objekata u Doboju, Maglaju, Bijeljini i Šamcu, te pomažući lokalnim preduzećima i poljoprivrednicima da se oporave. Danas u Bosni i Hercegovini postoje politički lideri koji nastoje srušiti ono što smo zajedno izgradili, koji napadaju temeljna prava i slobode svojih birača, koji svoje korumpirane interese stavljaju ispred prosperiteta ljudi koje tvrde da predstavljaju, koji razdiru tkivo bh. društva baveći se politikom podjela umjesto da nastoje zaliječiti rane prošlosti i koji su namjerili pocijepati Dejtonski mirovni sporazum. Time je ugrožena sigurnost i stabilnost BiH, kao i prilika koju građanima ove zemlje pruža odluka EU da otvori pristupne pregovore s BiH. Bili smo tu da pomognemo u obnovi Bosne i Hercegovine i nikome nećemo dopustiti da je ruši ili razara”, rekao je na prijemu Murphy.

“Već 30 godina zajednički se zalažemo kako bismo osigurali mir, obnovili infrastrukturu, promovisali stabilnost, podržali ekonomski razvoj, ojačali demokratske institucije, promovisali pomirenje i izgradili mostove između naših zemalja. I danas stojimo uz vas, dok se građani ove zemlje, Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali, suočavaju s novim izazovima za budućnost kakvu zaslužuju i žele za sebe, svoju djecu i unučad. Posvećenost moje zemlje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru vaše zemlje i njenoj integraciji u euroatlantske institucije nikada nije bila jača. Ponosan sam na posao koji je moj tim u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru obavio kako bi ovoj politici dao konkretno, opipljivo značenje za građane BiH”, rekao je Murphy.

Na kraju govora, građanima BiH je dao i jedno obećanje.

“Obećavam da ćemo nastaviti neumorno raditi na izgradnji budućnosti u kojoj svi građani Bosne i Hercegovine mogu napredovati, te da ćemo se suprotstaviti brojnim izazovima s kojima se zemlja trenutno suočava. Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja i predanijeg partnera od Sjedinjenih Američkih Država. Konačno, pozivam vas da podignete čaše i pridružite mi se u potvrdi ove zajedničke opredijeljenosti za svijetlu i prosperitetnu budućnost kakvu Bosna i Hercegovina zaslužuje. Hvala vam”, zaključio je u govoru ambasador SAD-a Michael Murphy.