Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Općine Kreševo Renato Pejak najavio je u intervjuu za Večernji list kako u ovu lokalnu zajednicu stiže austrijska investicija vrijedna više od 32 miliona eura.

Ovu investiciju kazao je, mogu između ostalog zahvaliti i jačanju saobraćajnog povezivanja ove općine.

– Kreševo je ranije bilo prometno izolirana općina, no to se promijenilo dolaskom i prolaskom autoceste na koridoru Vc u susjednom Kiseljaku, odnosno Lepenici, te je Kreševo iskoristilo trenutak, a onda se usmjerilo na prednosti koje autocesta donosi. Evo, ilustrativno je kako se naša poslovna zona Resnik nalazi svega pet minuta od autoceste, a pritom svakako treba uputiti i na činjenicu da bilježimo brojne investicije posljednjih nekoliko godina, odnosno domaći i strani investitori odabrali su Kreševo kao lokaciju za svoje poslovne aktivnosti. Među njima su i investicije iz Austrije, a kao primjer uzimam izgradnju proizvodne dvorane od nekih sedam i pol tisuća četvornih metara, gdje bi se trebalo zaposliti od 50 do 60 osoba. Vrijednost investicije je iznad 32 milijuna eura. Općina se prema toj, kao i prema svim ranijim investicijama odnosi partnerski, odnosno pomažemo u osnaživanju infrastrukture – kazao je Pejak.

Naveo je kako je općini u kontekstu cestovne infrastrukture prioritet je povezivanje prema Kiseljaku i prema Lepenici.

– Ovih dana Ceste Federacije raspisale su javni poziv za jednu dionicu regionalne prometnice Kreševo – Kiseljak od Tomića do Komara, a predviđeni su proširenje ceste, novi asfalt, nogostupi… Investicija je vrijedna 2,9 milijuna maraka, realizira se zahvaljujući Vladi Federacije BiH, odnosno Cestama Federacije, a to je trenutačno najveći infrastrukturni projekt na području općine. No, na tomu se neće stati, osigurana su sredstva i za drugu fazu od Komara do Resnika, a onda ide posljednja dionica od Resnika do Troske, na kojoj se u ovom trenutku radi na imovinsko-pravnim odnosima – kazao je Pejak.

Navodi kako je u ovoj općini nedavno otvoren i prvi hotel.

– U protekloj godini u Kreševu je realizirana jedna zanimljiva investicija. Naime, u listopadu prošle godine u Kreševu je otvoren prvi hotel, a to je upravo ono što je trebalo našoj lokalnoj zajednici. Zbog čega to govorim – naime, Kreševo ima mnogo toga za ponuditi kada je riječ o prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima, no do sada nije bilo nekih većih prilika za razvoj turizma. Međutim, izgradnjom hotela, ali i replike popularnog naselja s hobitskim kućicama te uz postojeće iznajmljivače, Kreševo ima priliku nametnuti se u turističkoj ponuditi ovog dijela BiH kao određeno središe, a iz kojega bi onda turisti mogli posjećivati neke destinacije udaljene do sat vremena. Planiramo uskoro otvaranje turističkog ureda, a što će biti lokacija na kojoj će svatko tko posjeti Kreševo dobiti sve potrebne informacije, počevši od starog dijela Kreševa, Franjevačkog samostana, Muzeja Franjevačkog samostana, sela Vranci – kazao je Pejak između ostalog u intervjuu za Večernji list.