Okružno javno tužilaštvo Prijedor formiralo predmet koji se tiče određenih javnih nabavki za Banju “Mlječanica”, a na osnovu medijskog članka koji je objavljen na portalu “Žurnal info/novosti”, javljaju Nezavisne novine.

Podsjetimo, javne nabavke u Banji “Mlječanica” dospjele su u žižu javnosti nakon što su pojedini mediji objavili informaciju kako je ova zdravstvena ustanova od 2020. godine sklopila skoro 40 poslova sa firmom “Šumil” vrijednih oko 19 miliona KM.

Taj period poklapa se sa vremenom kada je Banjac došao na čelo “Mlječanice”, a zanimljivo je da je firma “Šumil” u vlasništvu Milana Šuvaka, koji je inače otac Miloša Šuvaka, kome je Banjac stranački šef (Narodna partija Srpske).

Javne nabavke koje je sklopio ovaj dvojac, su se odnosile na dogradnju objekata za bolnicu, a one su dodjeljivane putem direktnih sporazuma, konkurentskog zahtjeva ili pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Banjac tvrdi da u priči apsolutno ne postoji ništa sporno.

“Svaki tender koji je raspisala Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ‘Mlječanica’, moglo se prijaviti negdje između 70 i 100 firmi iz BiH. Samo iz regije Banjaluka, Prijedor i Gradiška moglo se prijaviti najmanje 25 firmi. Ja sam raspisao tender, na neke se prijavilo više ponuđača, a prošli su oni koji su bili najpovoljniji. U svim tim tenderima bila je samo jedna jedina žalba, a tu žalbu je odbila Kancelarija za žalbe. Na 40, odnosno 50 odsto tendera nije se prijavio niko osim “Šumila”, a ja ne mogu natjerati nekoga da se prijavi. E sad da li je u pitanju niska cijena izvođenja radova ili sredstva za realizaciju izvođenja posla to trebate pitati one koji se nisu prijavili. Cijena po kojoj se radi u ‘Mlječanici’ vjerovatno je niža od drugih”, kazao je Banjac.

On je pojasnio da se za razne poslove dogradnje objekata prijavljivalo više firmi.

“Morate znati da hidro blok, a kome svi mediji pišu, da su hiperbarične komore kupljene od druge firme i da je u pitanju bio konzorcijum. Sve naše podno grijanje, klimatizaciju, radilo je četiri pet firmi. Učešće ‘Šumila’ u tom poslu, koji je inače bio nosilac u tom konzorcijumu je bilo oko 40-50 odsto. Za ovaj posao oko hidro bloka su se pojavile ukupno tri firme, jedna je odustala, ostale dvije. Prvoplasirana je bila ‘Džena’, mi im dodijelimo, ali komisija je rekla da oni ne ispunjavaju uslove”, rekao je Banjac, te dodao:

“Za poluintenzivnu se prijavilo pet firmi, a najpovoljnija je bila ‘Šumil’. Ja po zakonu moram njima dodijeliti. Na druge tendere se niko osim njih nije prijavljivao. Što se ne prijavljuju. Niko ne postavlja pitanje da li je to zbog niske cijene gradnje”.

U cjelokupnoj priči o javnim nabavkama, posebno interesantno je bilo i kako to da firma koja se bavi građevinskim poslovima može da nabavlja i konzumna jaja, što je “Šumil” uradio dva puta za Banju “Mlječanicu”.