Pravobranilaštvo BiH je formiralo predmet nakon odluke Vlade Republike Srpske da proda nepokretnu imovinu na Jahorini, potvrđeno je. Riječ je poslu koji je sklopila firma “Drvo-Export” sa entitetskim ministarstvom o kupoprodaji državnog zemljišta koje je pod zabranom raspolaganja.

Kao što smo objavili prošle sedmice, firma “Drvo-export” iz Teslića, na čijem čelu je SNSD-ov odbornik Srđan Klječanin, je direktnom pogodbom sa Ministarstvom trgovine i turizma RS-a kupila preko 56 duluma zemljišta na Jahorini za 41 milion KM.

U pitanju je državno vlasništvo čime je prekršena zabrana raspolaganja državnom imovinom.

Iz Pravobranilaštva BiH za Klix.ba su rekli da su odmah po saznanju za donošenje Odluke Vlade RS-a o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina i objavu Javnog oglasa o prodaji nepokretnosti putem licitacije na lokalitetu “Vučiji most” na Jahorini od 03.01.2024. godine, formiralo predmet i poduzima odgovorajuće pravne radnje prema nadležnim upravnim i pravosudnim organima.

Saznajemo i da je Ministarstvo trgovine i turizma RS-a na čijem čelu je ministar Denis Šulić (SNSD) nije obustavilo aktivnosti o prodaji zemljišta ukupne površine 56.405 metara kvadratnih iako su dobili upozorenje Pravobranilaštva BiH 11. januara. 2024. godine.

“Pravobranilaštvo BiH će u vezi s ovim slučajem poduzeti i druge radnje u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine i odlukama Ustavnog suda BiH”, naveli su.

U Pravobranilaštvu je trenutno aktivno više od 1.200 predmeta koji se odnose na zaštitu državne imovine u Bosni i Hercegovini.

Redakcija portala Klix.ba je ove sedmice kontaktirala i Srđana Klječanina, vlasnika firme koja je kupila zemljište, a on nam je samo kazao da je bio raspisan javni poziv na koji se prijavio i da će odluku o svemu donijeti Vlada RS-a.

Predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek za Klix.ba kaže da se državno zemljište različito tumači u RS-i u FBiH.

“Izvadite ZK u katastru na Palama i vidite. Ja znam da je ZK čist odnosno da nema upisanih hipoteka i tereta. Na desetine hiljada kvadrata zemljišta je prodala Vlada RS-a u posljednjih 10 godina i nema problema. Većina hotela su napravljeni po tom principu, kupovali su zemljipte od RS-a i pravili objekte.”

Iz OHR-a su nam rekli da se Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan.

Istakli su i da su nadležne institucije u BiH odgovorne za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine.

“Ured visokog predstavnika je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice.”