Na području parka prirode Bliha, desetak kilometara od Sanskog Mosta, u toku je uređenje pristupnih staza i šetnica, a u sklopu ovoga projekta grade se i dva mosta preko ove lijeve pritoke Sane.  Riječ je o projektu koji se finansira sredstvima Vlade USK u vrijednosti od 30 hiljada maraka, a implementira ga Planinarsko ekološko društvo „Kanjon“ iz ovoga grada.

„Ovo je jedan u nizu projekata koje realiziramo na ovome prostoru s ciljem da ga učinimo dostupnim i pristupačnim za turističke posjete.

Staze će biti uređene duž vodotoka Blihe i povezaće dva vodopada na ovoj rijeci, onaj manji na lokalitetu Jasice, gdje je smješten naš planinarski dom i mnogo poznatiji Blihin skok, za kojeg su svi već čuli“, istakla je Amira Šabić, predsjednica pomenutog udruženja.

Ona je podsjetila kako je prije nekoliko mjeseci izgrađen i adrenalinski park za najmlađe čija realizacija je koštala 10 hiljada maraka i plaćena novcem iz općinskog budžeta.

„Gornji tok rijeke Blihe biće sada pristupačan posjetiocima i svi će moći da uživaju u ljepotama njenog kanjona, kaskadama, brzacima i vodopadima“, kazala je Šabićeva. Park prirode rijeke Blihe obuhvata površinu od oko 50 kvadratnih kilometara, a njegova najveća znamenitost je poznati vodopad.

Rijeka se na tom mjestu lomi niz stijenu visoku 56 metara, stvarajući nadnaravnu prirodnu ljepotu. Vodopad ima naučnu i turističko-rekreativnu vrijednost, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i velika pećina, koja je poznata kao stanište velikog broja šišmiša.

 

Izgradnjom pristupnih staza vodopad je postao privlačna turistička destinacija, a samo ove godine zabilježeno je više od 50 hiljada posjeta tom lokalitetu. Cijeli ovaj prostor ima idealnu konfiguraciju za skoro sve sadržaje koji se vežu za turizam prirodnog parka, od ambijenta, ugostiteljstva, rekreacije pa do drugih sadržaja eko-turizma.