Poražavajuća je činjenica da su mnogi radnici trenutno bez zdravstvenog osiguranja. Da stvar bude još gora, pacijente liječe doktori i medicinsko osoblje koji ni sami nisu osigurani, jer su zdravstvene ustanove među najvećim poreskim dužnicima. Sedam javnih bolnica u martu ove godine je dugovalo 215,7 miliona КM za zdravstveno osiguranje, kaže Maja Dragojević-Stojić, poslanik Srpske demokratske stranke.

Ona napominje da su mnogi građani Republike Srpske danas prinuđeni da plaćaju punu cijenu lijekova i zdravstvenih usluga.

„Izuzetak nisu ni zaposlene trudnice ni porodilje čiji poslodavci nisu uplaćivali doprinose za zdravstveno osiguranje. Jasno je da su vlasti Republike Srpske sve ove godine dovele njene institucije i javne ustanove do budžetskog deficita i problema sa nedostatkom novca, ali to nikako ne smije ići preko leđa osjetljivih kategorija kao što su trudnice“, navodi Dragojević-Stojić.

On ističe da trudnice, porodilje i djeca moraju biti zaštićene od strane države, od Ministarstva zdravlja, od Fonda zdravstvenog osiguranja.

„U svakom trenutku te kategorije moraju biti osigurane, posebno kada vidimo koliko nam je nizak natalitet. Potrebno je, pod hitno, izmijeniti Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju u dijelu koji se tiče trudnica, porodilja i djece“, poručila je Dragojević-Stojić.

Ona napominje da su se godinama problemi neuplaćivanja doprinosa, loših uslova rada, sumnjivih nabavki, velikih dugova, “gurali pod tepih”, da bismo sada smo došli u situaciju da nam prijeti potpuni krah zdravstvenog sistema.

„Došli smo do toga da trenutno 56 hiljada stanovnika Republike Srpske nema zdravstveno osiguranje. Ti stanovnici i radnici ispaštaju iako nisu odgovorni javašluk njihovih poslodavaca, ali zato nadležni moraju biti odgovorni za nezakonito poslovanje javnih ustanova koje tonu dublje“, kazala je Dragojević-Stojić.

(BN)